Rechtbank Limburg heeft de hoofdverdachte Joep J. veroordeeld tot een geldboete van 200.000 euro en 1 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf in de zaak Landlord. De rechtbank acht bewezen dat Joep J. zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting, valsheid in geschrifte, het valselijk laten opmaken van notariële akten en belastingfraude.

In de zaken stonden elf verdachten, waaronder de partner en kinderen van Joep J., terecht. Zij maakten deel uit van 'Landlord', een strafrechtelijk onderzoek dat in 2009 werd gestart op verdenking van fiscale strafbare feiten in de vastgoedhandel. In dit onderzoek kwam een groot aantal panden en vastgoedtransacties in beeld.

Uit het dossier komt een beeld naar voren van een verdachte die op allerlei manieren probeerde aan belasting te ontkomen en waar mogelijk financieel voordeel te halen. Of dit nu was door het schuiven van opbrengsten en kosten tussen hem en zijn familieleden, het fingeren van kosten, het oplichten van de verkoper bij de aankoop van een pand of verzekeringsfraude.

Joep J. bleek in staat om een op het eerste gezicht min of meer kloppende administratie aan te leveren bij zijn boekhouder, die aan de hand daarvan de belastingaangiften deed. Pas na diepgravend onderzoek van belastingdienst, FIOD en politie is deze fraude aan het licht gekomen. Het fiscale nadeel alleen al op grond van de inkomstenbelasting was 99.021 euro.

 

Familieleden

De rechtbank heeft de echtgenote en de zoon van J. vrijgesproken. Zij werden verdacht van witwassen en het laten opnemen van een verkeerde koopprijs in een notariële akte. De rechtbank acht wel bewezen dat een dochter van verdachte mee heeft gewerkt aan een valse akte in 2006. Gezien haar geringe rol daarbij en het grote tijdsverloop krijgt zij een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken.

Van de overige zeven verdachten zijn er vier vrijgesproken. Van drie verdachten achtte de rechtbank het bewezen dat zij betrokken waren bij het vals laten opmaken van een akte en één van hen heeft meegewerkt aan het witwassen van een geldbedrag. De rechtbank laat het bij die bewezenverklaringen, omdat het niet meer passend is deze verdachten nu nog een straf op te leggen.

Bron: Rechtbank Limburg

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Strafrecht

18

Gerelateerde artikelen