Deze week hebben de fiscale opsporingsdiensten van Nederland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada en Australië voor het eerst een gezamenlijke internationaal gecoördineerde actie gehouden tegen belastingontduiking.

De actie was gericht op een internationale financiële instelling die wordt verdacht van het faciliteren van offshore belastingontduiking voor klanten over de hele wereld. Klanten zouden via deze instelling gebruik kunnen maken van een geraffineerd systeem van rekeningen om vermogens te verbergen en te verplaatsen. Hierdoor worden zij in staat gesteld om zich aan hun fiscale verplichtingen te onttrekken en wederrechtelijk verkregen voordeel wit te wassen.

Tijdens de gecoördineerde actie zijn er met doorzoekingen, vorderingen, verhoren en dagvaardingen belangrijke bewijsmiddelen, inlichtingen en informatie verzameld. Er zijn nog onderzoeken gaande. Verwacht wordt dat de operatie in alle landen tot nader strafrechtelijk en bestuurlijk optreden zal leiden.

Vanwege internationale afspraken doet de FIOD doet geen mededelingen over het aantal invallen en huiszoekingen dat in verband met de actie in Nederland heeft plaatsgevonden. Ook wordt er geen informatie verstrekt over eventuele aanhoudingen en inbeslagnames.

Dit is de eerste grote operationele activiteit van de Joint Chiefs of Global Tax Enforcement, beter bekend als de J5. De J5 werd medio 2018 gevormd om het voortouw te nemen in de bestrijding van internationale fiscale criminaliteit en witwassen. Het wereldwijde onderzoek is gestart op grond van informatie van de FIOD.

Bron: FIOD/ Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

2

Gerelateerde artikelen