Volgens de Amerikaans schrijver en politiek analist Anand Giridharadas zijn er kinderen in zijn land die geen ziekenzorg krijgen, omdat Nederland als belastingparadijs optreedt voor Amerikaanse bedrijven. Dat zegt hij in een uitzending van de VPRO tv-rubriek Tegenlicht 'Kijken naar de rijken' die zondagavond wordt uitgezonden.

Op de foto: Anand Giridharadas 

"Het geld dat bedrijven als Facebook en Google in Amerika hadden moeten betalen aan winstbelasting, lekt weg door dubieuze belastingconstructies in jullie land" vult de Amerikaan aan.

Tegenlicht onderzoekt in 'Kijken naar de rijken' het verband tussen belastingontwijking door de rijken en de schrijnende tekorten in de publieke sector, zoals het onderwijs en de zorg. Ook in Nederland staat de publieke sector onder druk: scholen komen geld en leraren te kort, de politie zit klem en verpleegkundigen draaien overuren voor een laag salaris.

In de uitzending komt Ingrid Robeyns aan het woord over de Nederlandse situatie. Zij is hoogleraar ethiek aan de Universiteit van Utrecht en onderzoekt het nut en de mogelijkheid van een bovengrens voor vermogens: "Acht procent van de huishoudens in Nederland leeft in armoede, terwijl tegelijk mensen van extreme rijkdom kunnen genieten. Dat is niet alleen triest en onrechtvaardig, maar ook een slechte besteding van de middelen".

Het verband met belastingontwijking licht Giridharadas toe. "Nederland is een belastingparadijs voor de superrijken. Amerikaanse filantropen geven gul, maar ontwijken vaak de normale belastingen. Deze liefdadigheid is echter een sigaar uit eigen doos. Veel rijke mensen geven liever tien miljoen aan goede doelen dan vijf miljoen aan belastingen. Filantropie in de VS omvat meer dan $400 miljard per jaar. Waarom belasten we de rijken niet net als de gewone burgers? En wat zou het opleveren als we dat wel zouden doen?"

'Kijken naar de rijken' wordt op 12 april om 22:15 uur uitgezonden op NPO2.

 

Bron: Redactie TaxLive

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Informatiesoort: Nieuws

Carrousel: Carrousel

  613
Gerelateerde artikelen