De Italiaanse belastingdienst heeft 60.000 Italiaanse ondernemers uit het Europese btw informatie uitwisseling systeem (VIES) geknikkerd. Wat betekent dit als men zaken doet met Italië?

Btw ‘verlegd' naar Italië

Als vanuit Nederland goederen of diensten worden verkocht aan Italiaanse bedrijven, dan hoeft geen btw te worden berekend. De btw is ‘verlegd' naar de Italiaanse klant. Dat betekent dat de klant de btw in Italië moet betalen aan de belastingdienst. Wel moet op de aangifte intra communautaire prestaties (ICP) het verkoopbedrag en het btw-nummer van de klant worden aangegeven. Is het nummer niet goed of niet geldig, dan kan de belastingdienst in Nederland de btw naheffen.

Btw-nummer niet meer geldig?

Als de Italiaanse klant de btw op de ingekochte goederen of diensten niet goed aangeeft, dan kan het zijn dat zijn Italiaanse EU btw-nummer niet langer geldig is. Bij het indienen van de ICP kunnen dan problemen worden verwacht.

Btw berekenen

Grant Thornton adviseert het btw-nummer van Italiaanse afnemers regelmatig te checken. Mocht het niet meer voorkomen in het VIES-systeem, dan kan maar beter Nederlandse btw worden berekend.
 
Blog Bob van der Steen
 

Bron: Grant Thornton

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

0

Gerelateerde artikelen