Vanaf 1 juli wordt een wettelijke regeling van kracht die bepaalt dat grote ondernemingen alle rekeningen van zzp'ers en mkb'ers verplicht binnen 30 dagen moeten betalen. Uit onderzoek blijkt echter dat grote bedrijven zich slecht houden aan deze verplichting. Bij de vorige, ruimere betaaltermijn van 60 dagen kregen zes op de tien zzp’ers die opdrachten voor grote bedrijven doen, de afgelopen twaalf maanden te maken met wanbetalers. Ter vergelijking: bij zzp’ers die niet voor grote bedrijven werken, gaat het om vier op de tien.

Het onderzoek werd gehouden door de online bank Knab onder ruim 500 zzp’ers. Bedrijven die weken - soms zelfs maanden – later dan afgesproken betalen, blijken geen uitzondering. En het zijn dus vooral de grote bedrijven. Wanneer de zelfstandige ondernemers vragen waarom hun factuur nog niet betaald is krijgen ze excuses te horen zoals 'wij zijn zelf ook nog niet betaald', 'je factuur is ergens in ons systeem blijven hangen' tot aan 'de hele financiële afdeling is op vakantie'.

Grote ondernemingen worden bij de nieuwe betalingsregels gedefinieerd als bedrijven met een balanstotaal van meer dan 20 miljoen euro, een netto-omzet van meer dan 40 miljoen euro en/of meer dan 250 werknemers. 47% van de zzp’ers die opdrachten voor grote bedrijven doen, kwam de afgelopen tijd een langere betaaltermijn overeen dan hij of zij eigenlijk wilde.

De meeste zzp'ers vinden het redelijk om binnen twee tot vier weken betaald te worden voor hun geleverde werk. Maar bij veel grote bedrijven valt hier niet over te onderhandelen, zo blijkt uit het onderzoek. Die hanteren vaak standaard die maximale 60 dagen. En een deel van hen betaalt dan dus alsnog te laat. "Het is bij grote bedrijven slikken of stikken", aldus een respondent, die ondernemer is in zonnepanelen.

Vanaf 1 juli moet de verkorte betaaltermijn van 30 dagen worden opgenomen in alle overeenkomsten die worden gesloten. Bestaande overeenkomsten moeten daar binnen een jaar op zijn aangepast, dus uiterlijk voor 1 juli 2023. Zes op de tien zzp’ers zeggen geholpen te zijn met deze wetswijziging. Het onderzoek laat ook zien dat sommige grote bedrijven betaaltermijnen van méér dan 60 dagen willen afspreken. Dat is al sinds 2018 wettelijk niet meer toegestaan.

Zzp'ers mogen een handelsrente van 8 procent in rekening brengen over de periode waarmee de termijn is overschreden. Zij kunnen dat afdwingen via een procedure bij de civiele rechter.

Bron: Knab

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Financiële administratie, Fiscaal ondernemingsrecht

25

Gerelateerde artikelen