Grote familiebedrijven zoals bierbrouwerij Bavaria, baggerbedrijf Van Oord, meubelproducent Lande Family en bouwbedrijf Van den Heuvel hebben donderdag een alternatief plan tegen misbruik van belastingvrijstelling in de fiscale bedrijfsopvolgingsregelingen gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Dat meldt het FD.
Het kabinet heeft voorstellen aangekondigd om bedrijfsopvolgingsregelingen te versoberen. Grote familiebedrijven zien echter hun voortbestaan in gevaar komen als zij meer belasting moeten betalen bij overdracht aan de volgende generatie.
De vertegenwoordigers van de familiebedrijven wilden Tweede Kamerleden ervan doordringen dat de versoberingen van de fiscale bedrijfsopvolgingsregelingen die het kabinet heeft aangekondigd een ernstige bedreiging zijn voor de continuïteit van hun ondernemingen.
Het whitepaper, waarin het alternatieve plan staat van de familiebedrijven, is ook naar staatssecretaris Marnix van Rij gestuurd. De voorstellen van de familiebedrijven zijn goed ontvangen door de Kamerleden. Na eerste beschouwing vindt VVD-Kamerlid Folkert Idsinga dat de bedrijven goed hebben nagedacht over hun voorstellen en rekening hebben gehouden met de politieke realiteit, zo schrijft de krant.
Harde bezuinigingsmaatregel
Het kabinetsplan om het vrijstellingspercentage zo maar te verlagen naar 70 procent boven 1,5 miljoen euro ondernemingsvermogen gaat 'keihard aankomen bij de familiebedrijven en is in de kern niets minder dan een harde bezuinigingsmaatregel', zo staat te lezen in het whitepaper met de titel 'Het grote belang van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) voor de continuïteit van familiebedrijven en voor Nederland'.
Onder het motto 'familiebedrijven in de BOR, beleggers en private equity uit de BOR' zien de familiebedrijven mogelijkheden om met andersoortige maatregelen partijen uit te sluiten die de BOR oneigenlijk gebruiken voor investeren en beleggen. Een verhoging van de omvang van het bezit in het familiebedrijf naar tenminste 25 procent in combinatie met een verruiming van de verwateringsregel is zo'n voorstel. De verhoging werpt volgens de opstellers van het whitepaper een veel hogere drempel op tegen beleggers en bestrijdt daarmee oneigenlijk gebruik.
De familiebedrijven roepen het kabinet op om eerst beter onderzoek te laten doen naar de bedrijfsopvolgingsregelingen en daarin het alternatieve voorstel uit het whitepaper mee te nemen.
Bron: FD/Swinkels Family Brewers
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Schenk- en erfbelasting