In de hoop dat cryptobezitters aangifte doen is Hongarije van plan om de belasting op cryptovaluta-inkomsten vanaf volgend jaar met 50% te verlagen, van 30,5% naar 15%. Het land probeert hiermee mensen aan te moedigen inkomsten uit de handel in digitale valuta zoals Bitcoin aan te geven.

Het lage tarief van 15% geldt ook voor de vermogenswinstheffingen op aandelen. Onder leden van het Hongaarse regering bestaat de vrees dat cryptovalutahandelaren hun inkomsten van de autoriteiten afschermen vanwege het hogere belastingtarief. De Hongaarse minister van Financiën Mihaly Varga zei dat de regering verwacht 'enkele miljarden forint' (meerdere miljoenen euro's) aan extra belastinginkomsten te ontvangen als de plannen eenmaal zijn doorgevoerd. Hij noemde het ook 'een belangrijke stap' om de zichtbaarheid van de cryptovalutamarkt van het land te vergroten.

Overheden over de hele wereld worstelen met het reguleren van de markt voor digitale activa, aangewakkerd door de snelle opkomst van Bitcoin en andere cryptomunten. Een probleem is onder meer het zichtbaar maken van transacties en een passende en effectieve manier om de inkomsten te belasten.

In tegenstelling tot Hongarije kiezen landen als Canada en het Verenigd Koninkrijk voor een agressieve benadering. Ze maken 'jacht op cryptohandelaren' door audits uit te voeren bij cryptovalutabedrijven of klantgegevens op te vragen van cryptoplatformen.

 

Bron: Bloomberg

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

35

Gerelateerde artikelen