Op 24 december 2021 oordeelde de Hoge Raad dat de box 3-heffing in 2017 en 2018 in strijd is met het eigendomsrecht en het discriminatieverbod. De Belastingdienst meldt dat het nog niet mogelijk is om de gevolgen van deze uitspraak te verwerken in de aanslagen die nu worden opgelegd.

Momenteel verstuurt de Belastingdienst veel voorlopige aanslagen inkomstenbelasting 2022. Het kan dus zijn dat iemand onlangs een voorlopige teruggaaf of aanslag ontving of binnenkort ontvangt. Hierin is nog geen rekening gehouden met de eventuele gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad.

De Belastingdienst blijft  de voorlopige aanslagen wel versturen zodat iemand een te betalen aanslag verspreid over het jaar kan betalen. Hiermee wordt voorkomen dat er mogelijke betalingsproblemen ontstaan. Ondertussen brengt de Belastingdienst de gevolgen van de uitspraak in kaart, ook voor het belastingjaar 2022, om zo tot een correcte belastingheffing in box 3 te komen.

Als op een later moment blijkt dat de wijzigingen invloed hebben op de belasting die iemand in 2022 moet betalen, dan herstelt de Belastingdienst dit in de definitieve aanslag 2022. Hiervoor is dus geen actie van de belastingplichtige zelf nodig.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Box 3

Carrousel: Carrousel

11

Gerelateerde artikelen