"Ik heb de VEB niet gehoord over 2021", reageert staatssecretaris Van Rij donderdag op het nieuws dat de VEB een gang naar de rechter overweegt om het volgens de beleggersclub te hoge rendementspercentage van 5,5 procent voor de box 3-berekening over het jaar 2022 aan te vechten. "In 2021 lagen de werkelijke rendementen een stuk hoger dan de 5,7 procent die de fiscus over dat jaar veronderstelde."

Dat schrijft het FD. Van Rij verdenkt de VEB dan ook van cherry picking. Financiën noemt voor 2021 de aandelenindex MSCI Europe, die met ruim 23 procent steeg, en huizenprijzen die met zo'n 20 procent omhoog gingen. Op obligaties boekten beleggers wel een bescheiden negatief effectief rendement. "Wij zien heel weinig bezwaarschriften over dat jaar", zegt Van Rij met gevoel voor understatement en bekritiseert het plan van de VEB om naar de rechter te stappen voor 2022.

Volgens eigen berekeningen van de beleggersclub waren de behaalde rendementen op effecten en vastgoed in 2022 gemiddeld min 14 procent. De VEB wil daarom dat de Belastingdienst het forfait over vorig jaar op nul zet. Van Rij zegt tegen de krant dat hij erop vertrouwt dat de huidige systematiek in de box 3-heffing stand houdt bij de rechter.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Box 3

28

Gerelateerde artikelen