De financiële compensatie voor kinderen van slachtoffers van de toeslagenaffaire schiet te kort. Zij krijgen een eenmalig bedrag, maar hun schulden worden niet afbetaald of kwijtgescholden. Het risico bestaat dat schuldeisers beslag leggen op de tegemoetkoming. Dat concluderen de kinderombudsman van Rotterdam, Amsterdam en de jeugdombudsman van Den Haag in een opinie-artikel voor NRC.
De Belastingdienst keert een zogenoemde kindregeling uit: een tegemoetkoming voor kinderen van slachtoffers, omdat „ook kinderen en jongeren zijn gedupeerd”. Afhankelijk van hun leeftijd krijgen zij een bedrag tussen de 2.000 en 10.000 euro.
Anders dan bij hun ouders, worden schulden zoals bij DUO en bij de Belastingdienst vooralsnog niet afbetaald of kwijtgescholden. "Die jongeren hebben jarenlang in de knel gezeten", zegt Stans Goudsmit, de kinderombudsman van Rotterdam in de krant. "We moeten hen helpen met die schulden." Ze pleit voor 'veilig geld': een 'pauzeknop' om schuldeisers tijdelijk op afstand te houden zodat die geen beslag kunnen leggen op de tegemoetkoming.
In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn regelingen ingesteld, maar volgens de ombudsmannen moet er 'op landelijk niveau' zo’n pauzeknop komen.
Bron: NRC
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet