Werkgevers die door de coronacrisis omzetverlies lijden, kunnen vanaf maandag 09.00 uur aankloppen bij het UWV om een tegemoetkoming in de loonkosten aan te vragen, de zogenoemde Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW). Dat meldt de uitvoeringsorganisatie, die tienduizenden aanvragen per dag verwacht.

Het UWV verwacht na een complete aanvraag binnen twee tot vier weken een voorschot te kunnen uitbetalen. "Vaak zal het zelfs sneller gaan," zegt Fred Paling, voorzitter van de raad van bestuur. Het is wel belangrijk dat bedrijven de aanvraag "in één keer goed en volledig invullen". Hiervoor zal het UWV een checklist publiceren met de informatie die werkgevers nodig hebben.

De NOW-regeling vervangt de werktijdverkorting en is een stuk ruimer. Bij een omzetverlies van 100 procent kunnen bedrijven 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom. Ook blijven bij de nieuwe regeling de WW-rechten van de werknemer intact.

Aanpassingen in de regeling

De regeling is door minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken afgelopen vrijdag via een brief aan de Tweede Kamer op onderdelen nog aangepast. Dat geldt voor de onderdelen 'Berekening hoogte subsidie in geval van verzoek om toestemming voor bedrijfseconomisch ontslag' en de vaststellingstermijn. Verder is er een toelichting opgenomen over het meewegen van de NOW bij ontslagaanvragen.

Zie het Dossier Coronavirus voor de details van deze aanpassingen.

100.000 aanvragen

Het aantal door de coronacrisis getroffen bedrijven dat zich bij het loket van uitkeringsinstantie UWV meldt voor een loonkostenregeling, kan al gauw oplopen tot 100.000, zegt Koolmees in een interview met het AD. "Ik schat in dat 100.000 tot 150.000 ondernemingen een aanvraag zullen doen. Dan heb je het al gauw over anderhalf miljoen werknemers."

Koolmees waarschuwt in de krant dat met de regeling niet alle ontslagen of faillissementen te voorkomen zijn. Tegelijkertijd benadrukt hij dat de loonkostenregeling ook is bedoeld om werknemers met een tijdelijk contract of oproepkrachten door te betalen. "Je ziet in een crisis toch vaak dat deze mensen als eerste de pineut zijn. Zij zijn de flexibele schil, zij kunnen minder makkelijk de klap opvangen en om hen maak ik me de meeste zorgen."

Bron: UWV/AD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht, Sociale zekerheid werkloosheid

Dossiers: Corona

Carrousel: Carrousel

0

Gerelateerde artikelen