Op 25 januari vindt voor het vierde jaar de uitreiking plaats van de prestigieuze Stevensprijs. De Stevensprijs is vernoemd naar prof. dr. Leo Stevens. Leo Stevens vindt het belangrijk dat ingewikkelde fiscale materie voor een breed publiek toegankelijk is. De Stevensprijs gaat dan ook naar een jonge fiscale auteur, die helder en begrijpelijk kan schrijven over complexe fiscale onderwerpen. Maiko van Bakel is een van de vier genomineerden. De redactie van TaxLive legt hem drie vragen voor.

Maiko van Bakel, genomineerd voor de Stevensprijs:
“Uiteindelijk hoop je dat je ideeën worden opgepikt door de staatssecretaris”

Maiko (29) is Tax Manager bij PwC. In 2011 is hij cum laude afgestudeerd als fiscaal econoom aan Tilburg University. Hij is gespecialiseerd in fiscale advisering van non-profitorganisaties, zoals onderwijsinstellingen, belangenorganisaties, goede doelen en NGO's. Daarnaast is hij als docent en onderzoeker verbonden aan het Fiscaal Instituut van Tilburg University. Ook spreekt hij geregeld op seminars. Zijn promotieonderzoek richt zich op fiscale knelpunten bij samenwerkingsverbanden van non-profitorganisaties, inclusief publiek-private samenwerking.

Wat wil je bewerkstelligen met je publicaties?

“Ik wil graag een bijdrage leveren aan de verbetering van ons belastingstelsel. Door te publiceren probeer ik fiscale problemen terug te brengen tot de kern en oplossingen te bedenken die ons stelsel rechtvaardiger en uitvoerbaarder maken. De essentie van de Stevensprijs – complexe fiscale materie op een toegankelijke manier beschrijven – vormt dan ook mijn belangrijkste drijfveer.

Vaak ontstaat het idee voor een artikel omdat ik tegen een situatie ben aangelopen waarover ik mij verbaas. Bijvoorbeeld omdat een klant in een discussie met de Belastingdienst terecht komt, of omdat ik in de jurisprudentie of literatuur iets tegenkom waarvan ik de uitwerking niet kan volgen. Ik vind het dan een uitdaging om mij in de materie te verdiepen en mijn eigen mening uit te werken in een artikel. Daarbij werkt het verrijkend om een vraag in een breder verband te plaatsen.”

Wat kenmerkt jou?

“In mijn publicaties probeer ik altijd een koppeling te maken met ontwikkelingen in de maatschappij. Hoe verhoudt de werking van de fiscale regeling zich met het beleid van de overheid of met het gedrag van de belastingplichtigen? Een voorbeeld zijn mijn artikelen over de commerciële activiteiten van algemeen nut beogende instellingen (in WFR 2016/77 en WFR 2017/71). Die laten zien dat het beleid van de Belastingdienst haaks staat op het beleid van het kabinet.

Door het maatschappelijke perspectief mee te nemen in mijn publicaties, maak ik zichtbaar wat de impact van een fiscale regeling is. Daarnaast verwerk ik in mijn artikelen zoveel mogelijk praktijkervaringen, zodat een wisselwerking plaats kan vinden tussen de analyse van het positieve recht enerzijds en de betekenis daarvan voor een concreet geval anderzijds. Ook grijp ik vaak terug op de fiscale beginselen. Naar mijn mening kan hierdoor de essentie van een bepaald leerstuk of wetsartikel beter worden begrepen en in een context worden geplaatst. Ik kom soms artikelen van auteurs tegen die hier geen aandacht aan besteden, waardoor hun betoog wat mij betreft inboet aan overtuigingskracht.”

Waarom moet jij winnen?

“Mijn artikelen gaan vaak over onderwerpen waar niet veel over gepubliceerd wordt, maar die wel relevant zijn voor een groot gedeelte van de fiscale praktijk. Hiermee hoop ik onderscheidend te zijn.

Verder beschrijf ik niet alleen het positieve en wenselijke recht, maar draag ik in mijn artikelen concrete oplossingen aan voor bepaalde problemen. Voorbeelden zijn een toetsingskader voor de beoordeling van de commerciële activiteiten van algemeen nut beogende instellingen en de schets van een nieuw subsidiebesluit voor non-profitorganisaties in de vennootschapsbelasting. Uiteindelijk hoop je dat je ideeën worden opgepikt door de staatssecretaris van Financiën of het parlement. Tot nog toe is dat bij mij niet gebeurd, maar dat is zeker geen reden om te stoppen met schrijven.

Wie er ook mag winnen op 25 januari, ik beschouw het al als een prijs om genomineerd te mogen zijn en een stimulans om door te gaan met publiceren.”

------------------------------
Stevensprijs

Op vrijdag 25 januari 2019 reikt Wolters Kluwer voor de vierde maal in de geschiedenis de Stevensprijs uit. Deze jaarlijks terugkerende prijs is vernoemd naar prof. dr. L.G.M. Stevens en wordt uitgereikt aan de jonge fiscale auteur die er – tussen alle andere werkzaamheden door – in slaagt moeilijke fiscale materie op een eenvoudige en heldere manier te beschrijven. Lees ook de antwoorden van de andere genomineerden Simon CornieljeClaire Hofman en Matthijs van der Wulp.

De prijsuitreiking bijwonen?

Bent u benieuwd wie er wint en bent u werkzaam in de fiscaliteit? Kom ook naar de prijsuitreiking op 25 januari! Schrijf u gratis in via deze link.

Bron: Wilma van Hoeflaken

Informatiesoort: Nieuws, Interviews

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Carrousel: Carrousel

30

Gerelateerde artikelen