Op 25 januari vindt voor het vierde jaar de uitreiking plaats van de prestigieuze Stevensprijs. De Stevensprijs is vernoemd naar prof. dr. Leo Stevens. Leo Stevens vindt het belangrijk dat ingewikkelde fiscale materie voor een breed publiek toegankelijk is. De Stevensprijs gaat dan ook naar een jonge fiscale auteur, die helder en begrijpelijk kan schrijven over complexe fiscale onderwerpen. Simon Cornielje is een van de vier genomineerden. De redactie van TaxLive legt hem drie vragen voor.
Simon Cornielje, genomineerd voor de Stevensprijs:
“Schrijven heeft iets ambachtelijks”
Simon (35) werkt bij PwC in Amsterdam als belastingadviseur in de indirect tax praktijk. Hij richt zich op advisering van internationale ondernemingen en M&A. Daarnaast is hij docent omzetbelasting en onderzoeker bij het Fiscaal Instituut Tilburg. In 2016 promoveerde hij op zijn proefschrift Fusies en overnames in de Europese BTW, dat ook in de serie Fiscale Monografieën verscheen. Simon is redacteur en auteur voor de Cursus Belastingrecht deel Omzetbelasting en auteur voor het deel Europees Belastingrecht. Daarnaast is hij auteur voor FED fiscaal tijdschrift en voor NLFiscaal. Ook publiceert Simon geregeld artikelen in nationale en internationale vakbladen en geeft hij lezingen en cursussen.
Wat hoop je te bewerkstelligen met je publicaties?
“Voor mijzelf is in de eerste plaats het doel om een tekst te produceren die fiscaaljuridisch steekhoudend is. Daarnaast vind ik het belangrijk dat die steekhoudende redenering goed is opgeschreven. Daarmee bedoel ik dat het verhaal taalkundig juist is en bovendien strak en bondig is geformuleerd, maar ook dat het 'lekker loopt' en 'prettig leest'. Het is moeilijk om precies te omschrijven wanneer dat doel is bereikt. Dit leidt ertoe dat ik vaak lang schaaf aan teksten om tot een resultaat te komen dat voor mijzelf acceptabel is. Ik kan behoorlijk lang twijfelen over de juiste formulering. Het schrijven heeft, zeker in de afrondende fase, iets ambachtelijks. Je werkt aan een product, dat je zo mooi mogelijk de wereld in wilt sturen. Ik hoop altijd maar dat ik iets produceer dat ik over een aantal jaar zonder al te veel schaamte kan teruglezen. In die zin schrijf ik vooral voor mezelf. Dat maakt het overigens des te leuker om van anderen waardering te krijgen voor mijn publicaties.”
Wat kenmerkt jou?
“Ik probeer ingewikkelde fiscale onderwerpen aan de orde te stellen op een begrijpelijke manier. Dat wil zeggen: zo helder mogelijk uitleggen hoe het complexe fiscale recht in elkaar steekt, zonder te simplificeren. Wegblijven bij onnodige academische abstracties, zonder de complexiteit van het belastingrecht overigens te ontkennen. Aan nuance ontkom je niet en dat is maar goed ook. Het is altijd zoeken naar een balans tussen abstraheren en concretiseren. Daarbij kan ik soms de verleiding van een kwinkslag of ironische opmerking niet weerstaan. Ik probeer dat met mate te doen: het moet niet de aandacht afleiden van de analyse. Ik hoef niet zo nodig als lolbroek bekend te staan.
Ik heb er geen moeite mee mijn mening te ventileren. Wel probeer ik dat altijd onderbouwd en genuanceerd te doen. Niets is zo vervelend om te lezen als een publicatie die ademt: 'iedereen is gek, behalve ik'. In dat verband vind ik het belangrijk om publicaties zo goed mogelijk in te bedden in de reeds bestaande fiscaaljuridische analyses. Het valt me op dat steeds vaker artikelen verschijnen waarbij niet of nauwelijks wordt verwezen naar bestaande literatuur over het betreffende onderwerp. Dat vind ik jammer, omdat dan niet duidelijk wordt in hoeverre de auteur beslagen ten ijs is gekomen.
Het leuke aan specialist zijn op het gebied van de Europese btw is dat dit, in relatieve zin, een jong rechtsgebied is. Het gevolg daarvan is dat tamelijk elementaire kwesties soms nog niet uitgekristalliseerd zijn, met name op het Europese vlak. Ik probeer aan die aspecten aandacht te besteden, bijvoorbeeld door onderzoek te doen naar de manier waarop beslissingen van het Hof van Justitie EU het nationale btw-recht inkleuren. Dat geeft vervolgens een extra dimensie aan publicaties over materieelrechtelijke kwesties.”
Waarom moet jij winnen?
“Ik beschouw het schrijven als het mooiste èn het moeilijkste deel van mijn werk als wetenschapper en adviseur. Het zou geweldig zijn om daar erkenning voor te krijgen in de vorm van deze prijs. Het zou een grote eer zijn de Stevensprijs te winnen. Ik bewonder de naamgever van de prijs zeer, juist omdat hij in mijn ogen de grootmeester is als het gaat om het ontsluiten van complexe fiscale kennis op een begrijpelijke wijze, zonder af te doen aan de complexiteit. Uiteraard gun ik het de andere kandidaten ook: geduchte concurrenten die allemaal op hun eigen wijze bijdragen aan ons mooie vak.”
------------------------------
Stevensprijs
Op vrijdag 25 januari 2019 reikt Wolters Kluwer voor de vierde maal in de geschiedenis de Stevensprijs uit. Deze jaarlijks terugkerende prijs is vernoemd naar prof. dr. L.G.M. Stevens en wordt uitgereikt aan de jonge fiscale auteur die er – tussen alle andere werkzaamheden door – in slaagt moeilijke fiscale materie op een eenvoudige en heldere manier te beschrijven. Lees ook de antwoorden van de andere genomineerden Matthijs van der Wulp, Claire Hofman en Maiko van Bakel.
De prijsuitreiking bijwonen?
Bent u benieuwd wie er wint en bent u werkzaam in de fiscaliteit? Kom ook naar de prijsuitreiking op 25 januari! Schrijf u gratis in via deze link.
Bron: Wilma van Hoeflaken