Op 25 januari vindt voor het vierde jaar de uitreiking plaats van de prestigieuze Stevensprijs. De Stevensprijs is vernoemd naar prof. dr. Leo Stevens. Leo Stevens vindt het belangrijk dat ingewikkelde fiscale materie voor een breed publiek toegankelijk is. De Stevensprijs gaat dan ook naar een jonge fiscale auteur, die helder en begrijpelijk kan schrijven over complexe fiscale onderwerpen. Matthijs van der Wulp is een van de vier genomineerden. De redactie van TaxLive legt hem drie vragen voor.

Matthijs van der Wulp, genomineerd voor de Stevensprijs:
“Met publiceren maak je anderen deelgenoot van het resultaat van je zoektocht”

Matthijs (33) studeerde Nederlands recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Fiscaal recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam/Tilburg University. Hij is hoofd van het wetenschappelijk bureau en btw-specialist bij BTW-INSTITUUT. Daarnaast is hij als buitenpromovendus verbonden aan Tilburg University. Zijn onderzoek richt zich op de wenselijkheid van de bijzondere behandeling van vastgoedtransacties in de Europese btw, waarbij een vergelijking wordt gemaakt met het modernere btw-stelsel van Australië. Matthijs is vaste medewerker van Btw Brief en Vakstudie Nieuws (V-N).

Wat wil je bewerkstelligen met je publicaties?

“Publiceren om te publiceren wil ik voorkomen. Daarom hanteer ik zoveel mogelijk als regel dat het onderwerp mij uitkiest in plaats van andersom. Een onderwerp – dit kan een rechterlijke uitspraak, een jurisprudentielijn of een opvatting in de literatuur zijn – moet mij prikkelen om grondig te onderzoeken of iets juist of wenselijk is. Met het publiceren maak je anderen deelgenoot van het resultaat van jouw zoektocht. Daarmee hoop ik een bijdrage te leveren aan de vorming van gedachten over mijn vakgebied, de btw, in de wetenschap, de rechtspraak of de fiscale praktijk.

Wat kenmerkt jou?

“Als fiscale auteur? Ik denk een kritische houding, grondigheid en een passie voor mijn vakgebied. Een kritische houding, omdat de kracht van het argument voor mij bepalend is en niet het gezag van degene die een opvatting huldigt of heeft gehuldigd. Grondigheid, omdat ik alleen wil publiceren over een onderwerp dat ik tot op de bodem heb uitgezocht. Met niet of nauwelijks gefundeerde meningen heb ik niet veel op. De passie voor mijn vakgebied is als het ware de brandstof voor de ‘publicatiemotor’.”

Waarom moet jij winnen?

“De vraag, en met name het woord ‘moet’, vind ik ongemakkelijk. De wijze koning Salomo heeft in Spreuken 27:2 gezegd: ‘Laat een vreemde u prijzen en niet uw mond, een onbekende en niet uw eigen lippen’. Om die wijze raad niet in de wind te slaan, laat ik het aan het publiek en de jury om te bepalen wie moet winnen. Ik volsta met het noemen van enkele punten die voor hun oordeel van belang kunnen zijn.

Mijn eerste publicatie schreef ik in 2007 in het toenmalige Vakblad voor de MKB/CB-adviseur. Van dit blad was prof. Stevens overigens de redactievoorzitter. Sindsdien heb ik ruim 50 artikelen in fiscale vakbladen en zo’n 60 annotaties voor V-N mogen schrijven over uiteenlopende btw-onderwerpen. Ik denk dat die jarenlange inzet om een bijdrage te leveren aan (de ontwikkeling van) mijn vakgebied een handelen is in de geest van prof. Stevens. Overigens schrijf ik niet alleen over btw. In de columns voor V-N kies ik - gelet op de doelgroep – bewust voor onderwerpen die mijn vakgebied overstijgen. Daarmee dwing ik mijzelf om verder te kijken dan mijn eigen vakgebied. Ik denk dat de naamgever van de Stevensprijs dit waardeert.

De aanleiding voor het schrijven van een publicatie is een meestal een rechterlijke uitspraak. In mijn publicaties probeer ik een actuele rechterlijke uitspraak niet geïsoleerd te behandelen, maar te bezien in de context van bestaande Europese en nationale jurisprudentie. Iedere uitspraak is als het ware een steen die onderdeel uitmaakt van een bouwwerk. Wie zich blindstaart op een bepaalde steen, verliest gemakkelijk het bouwwerk uit het oog. In mijn bijdragen probeer ik daarom het heden met het verleden te verbinden. Wat is de rode draad? En eventueel van daaruit verwachtingen uit te spreken over de toekomst. Daarnaast probeer ik een brug te slaan van theorie naar praktijk. Wat betekent een rechterlijke uitspraak concreet voor de praktijk?

Ten slotte, de Stevensprijs is bedoeld voor de auteur die moeilijke fiscale materie op een eenvoudige en heldere manier beschrijft. Onnodig moeilijk taalgebruik probeer ik te vermijden, zonder te vervallen in taalarmoede. Ik laat het aan het publiek en de jury om te beoordelen of het mij gelukt is hierin een goede balans te vinden.”

------------------------------
Stevensprijs

Op vrijdag 25 januari 2019 reikt Wolters Kluwer voor de vierde maal in de geschiedenis de Stevensprijs uit. Deze jaarlijks terugkerende prijs is vernoemd naar prof. dr. L.G.M. Stevens en wordt uitgereikt aan de jonge fiscale auteur die er – tussen alle andere werkzaamheden door – in slaagt moeilijke fiscale materie op een eenvoudige en heldere manier te beschrijven. Lees ook de antwoorden van de andere genomineerden Simon CornieljeClaire Hofman en Maiko van Bakel.

De prijsuitreiking bijwonen?

Bent u benieuwd wie er wint en bent u werkzaam in de fiscaliteit? Kom ook naar de prijsuitreiking op 25 januari! Schrijf u gratis in via deze link.

Bron: Wilma van Hoeflaken

Informatiesoort: Nieuws, Interviews

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Carrousel: Carrousel

6

Gerelateerde artikelen