Met de opheffing van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 hebben veel zelfstandigen vragen. HR-dienstverlener HeadFirst Group ziet regelmatig op social media dat 'professionals en adviseurs' zelfstandigen adviseren om een bv op te richten en zichzelf als directeur-grootaandeelhouder aan te stellen. Dit zou hen beschermen tegen de risico’s van schijnzelfstandigheid. De HR-dienstverlener wijst er echter op dat deze dga-constructie geen oplossing biedt voor schijnzelfstandigheid.

Ter verklaring geeft HeadFirst de volgende redenering. De Belastingdienst kent het begrip ‘zzp’ niet; fiscaal gezien wordt een zelfstandige zonder personeel gezien als een eenmanszaak of een besloten vennootschap (bv). Bij een eenmanszaak is de ondernemer persoonlijk aansprakelijk voor schulden van de onderneming. Bij een bv blijft deze aansprakelijkheid in principe bij de bv zelf en niet bij de bestuurders of aandeelhouders. Een bv oprichten kan ook fiscale voordelen opleveren, omdat er andere belastingtarieven gelden. Het uitgangspunt is dat deze belastingvoordelen pas relevant worden bij een minimale jaarwinst van 100.000 tot 200.000 euro.

De Belastingdienst beoordeelt echter de aard van de arbeidsrelatie, ongeacht de juridische vorm. Het feit dat iemand via een bv werkt betekent niet automatisch dat er geen sprake kan zijn van schijnzelfstandigheid. Het draait uiteindelijk om de ‘feiten en omstandigheden bij de uitvoering van de werkzaamheden’. De praktische situatie is leidend, waardoor het van belang is om je daadwerkelijk als zelfstandig ondernemer te gedragen.

Tot slot noemt HeadFirst het Deliveroo-arrest. In dit arrest heeft de Hoge Raad belangrijke punten op een rij gezet om te bepalen of er sprake is van een echte arbeidsovereenkomst. "Deze moeten altijd in samenhang worden bekeken; er is geen vaste volgorde of punt dat zwaarder weegt dan de ander. Het draait om het totaalplaatje van alle feiten en omstandigheden. Samen geven ze een goed beeld van de werkrelatie en bepalen ze of er sprake is van een arbeidscontract", aldus de dienstverlener.

Bron: HeadFirst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting, Arbeidsrecht

1125

Gerelateerde artikelen