Op 25 juli 2018 is een aantal wijzigingen in de Wwft, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme, in werking getreden. In verband met de wijzigingen hebben de beroepsorganisaties RB, NOB en NBA gewerkt aan een update van de Richtsnoeren Wwft voor belastingadviseurs en accountants. Het RB en de NOB hebben de Richtsnoeren woensdag 12 december 2018 gepubliceerd.

De belangrijkste wijzigingen in de Richtsnoeren betreffen een wijziging van de definitie van uiteindelijk belanghebbende (UBO) en de definitie van politiek prominent persoon (PEP). Verder zijn de vrijstellingen van het cliëntenonderzoek bij een eenvoudige belastingaangifte en de aangifte erfbelasting vervallen. Ten aanzien van de risicoanalyse is een expliciete verplichting ingevoerd, waarbij onderscheid gemaakt moet worden tussen de compliancefunctie en de auditfunctie.

De voorbeelden voor het toepassen van het vereenvoudigde cliëntenonderzoek zijn uit de wet gehaald. De gegeven voorbeelden in de wetgeving tot 25 juli 2018 kunnen nog wel als leidraad worden gebruikt. Ten slotte is er een tweede objectieve indicator ingevoerd, wat betekent dat er een meldingsplicht geldt indien een cliënt in een aangewezen staat woonachtig of gevestigd is, en zijn de mogelijke sancties bij overtreding van de Wwft aangescherpt.


Tot 1 januari 2019 hanteert het Bureau Financieel Toezicht een soepel handhavingsbeleid. Vanaf 2019 moeten alle Wwft-instellingen aan de nieuwe voorschriften voldoen.

Bron: RB en NOB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Civiel recht algemeen

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

10

Gerelateerde artikelen