Er is opnieuw ophef ontstaan over de handelswijze van de fiscus. Deze keer naar aanleiding van de uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden over het gebruik van een zwarte lijst voor ondernemers, de FSV-lijst, waarvan werd gedacht dat daar alleen personen op zouden staan. Het hof oordeelt vernietigend over de dienst. De NOS en Nu.nl berichtten erover. De Tweede Kamer heeft vragen gesteld.
In de uitspraak (zie V-N Vandaag 2022/305), over een bedrijf dat jaren ten onrechte is achtervolgd door de Belastingdienst, zijn opvallend felle bewoordingen gebruikt. Het hof vraagt zich onder meer af of "de rechter de Belastingdienst nog kan geloven".
Een van de eigenaren van het gedupeerde bedrijf bleek, zonder dat te weten, te zijn opgenomen in de omstreden Fraude Signalering Voorziening, terwijl de Autoriteit Persoonsgegevens vorig jaar nog oordeelde dat de Belastingdienst met die lijst de kernbeginselen van de privacywet AVG schond. Volgens het hof is het aannemelijk dat de vermelding op die lijst grote invloed heeft gehad op de manier waarop het bedrijf door de Belastingdienst is behandeld.
Volgens de ondernemer en zijn vrouw werd er door de Belastingdienst zonder inhoudelijke toetsing van uitgegaan dat ze privé niet te goeder trouw waren, waarna hun grove fraude werd verweten en het beruchte onderzoek volgde. Dat leidde tot hogere belastingaanslagen, naheffingen en verrekeningen.
Tegenover de rechter verklaart het ondernemende echtpaar, eigenaar van de bv, dat ze vierhonderd blauwe enveloppen hebben ontvangen en dat ze honderd bezwaren en beroepschriften hebben ingediend. Naar aanleiding van het onbegrip bij de dienst is een van hen met burn-outverschijnselen onder medische behandeling.
'Fiscus wordt in het hart geraakt'
De ondernemer won de zaak op alle punten en de Belastingdienst werd veroordeeld tot vergoeding van de proceskosten. "De fiscus wordt in het hart geraakt", concludeert Nu.nl omdat het deze keer niet om de afdeling Toeslagen gaat maar om de kerntaak van de fiscus, de heffing en inning.
De NOS schrijft dat de Belastingdienstmedewerker die de controle uitvoerde bekend stond om zijn strenge aanpak. "Inmiddels werkt deze persoon niet meer als controleur. Toch houdt de inspecteur tegenover het hof vol dat "niet onzorgvuldig is gehandeld" door de Belastingdienst", aldus de nieuwsdienst.
Verschillende Kamerleden, onder wie Pieter Omtzigt (onafhankelijk lid), hebben de staatssecretaris van Financiën vragen gesteld over de uitspraak.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws