Twee notarissen in Veldhoven bij Eindhoven zijn berispt, omdat hun boekhouder hen jarenlang miljoenen ontfutselde. De boekhouder fraudeerde in dertien jaar tijd voor 3,1 miljoen euro. De zaak kwam in augustus 2022 aan het licht, en hoewel de notarissen zelf ook slachtoffer zijn van de fraude, handelden ze volgens Rechtbank Oost-Brabant niet zorgvuldig genoeg.

De boekhouder haalde de miljoenen van een derdenrekening. Dat is de bankrekening waar cliënten van een notaris geld op storten voor bijvoorbeeld de aankoop van een huis. Door middel van een bankpas van een van de notarissen stal de boekhouder geld. Door vervalste betalingsopdrachten en "overgemaakte bedragen op slinkse wijze in de administratie te verwerken" bleef de fraude jarenlang onopgemerkt. De twee notarissen van het kantoor hadden volgens de rechter voorzichtiger moeten zijn met de pinpas en pincode die toegang gaven tot de derdenrekening.

Ontzetting uit het ambt vond de rechter een te zware maatregel voor de notarissen, vandaar een berisping. Een woordvoerder van de rechtbank legt deze maatregel uit als "een kruisje achter de naam". "In het strafrecht zou zo'n berisping bijvoorbeeld vergelijkbaar zijn met een strafblad", aldus de woordvoerder. Mochten er later klachten over de notarissen binnenkomen, dan is de berisping "extra belastend".

Los van de berisping moeten de notarissen ook de proceskosten betalen. De uitspraak is gepubliceerd onder nummer ECLI:NL:TNORSHE:2024:11.

Bron: Rechtbank Oost-Brabant

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Kantoren

737

Gerelateerde artikelen