Bij de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) was de omzet in het derde kwartaal 0,6 procent lager dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe kwartaalcijfers. Daarmee springt de sector administratieve dienstverlening, de CBS-categorie waartoe de belastingadviseurs en accountants behoren, er positief uit ten opzichte van de forse daling van 14,1 procent van de zakelijke dienstverlening in zijn geheel.

Ook de rechtskundige dienstverlening vormt een positieve uitzondering. Deze branche zette in het derde kwartaal zelfs 3,9 procent meer om dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal wist deze branche als enige binnen de zakelijke dienstverlening een omzetstijging te boeken, toen 2,0 procent.

De omzet van de IT-dienstverleners verliep eveneens succesvol. In het derde kwartaal scoorde de IT'ers 0,8 procent hoger dan een jaar geleden, een kwartaal eerder daalde de omzet met 0,9 procent. Gemiddeld over 2019 lag de omzet nog 6,4 procent hoger.

De grote boosdoener van de omzetdaling in de zakelijke dienstverlening is de reisbranche. Die werd ook in het derde kwartaal hard geraakt door de coronacrisis. De omzet was 60,4 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2020 bedroeg de omzetkrimp nog 89,2 procent.

De architecten en ingenieurs zijn de enige twee branches waar de in het tweede kwartaal ingezette omzetdaling groter werd in het derde kwartaal. De omzet van de architecten nam af met 2,9 procent, tegen 1,6 procent een kwartaal eerder. De ingenieurs zagen hun omzet afnemen met 4,2 procent, tegen 0,9 procent in het tweede kwartaal.

Bron: CBS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Kantoren

3

Gerelateerde artikelen