VNO-NCW en MKB-Nederland plaatsen "een aantal stevige kanttekeningen" bij de conclusies van een recente CPB-evaluatie over de bedrijfsopvolgingsregeling. "Aanpassing van de fiscale erfregels kunnen familiebedrijven midscheeps raken", schrijven de ondernemersorganisaties aan de Tweede Kamer en het kabinet.
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) heeft als doel te voorkomen dat belastingheffing bij overdracht van een bedrijf de continuïteit van de onderneming in gevaar brengt. Deze regeling wordt in de praktijk veel door familiebedrijven toegepast.
In de brief reageren de ondernemersorganisaties op een recente evaluatie van de BOR door het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB concludeert dat zo'n vrijstelling niet nodig is, want in veel gevallen heeft de persoon die de onderneming erft of krijgt genoeg geld, 'vrije middelen', om de belasting te betalen.
Vrije middelen
De ondernemersorganisaties vinden dat te kort door de bocht. "De evaluatie simplificeert dat tot een vergelijking van het vermogen van de erflater/schenker, verkrijger en het beleggingsvermogen van onderneming enerzijds, en de door de verkrijger verschuldigde belasting anderzijds. De term 'vrije middelen' suggereert vrije beschikbaarheid, hetgeen lang niet altijd het geval is dan wel niet onderzocht is. Het CPB houdt geen rekening met de werkelijkheid waarin deze middelen helemaal niet vrij zijn en waarover zelfs nog belasting moet worden betaald."
Ook toont de evaluatie volgens VNO-NCW en MKB-Nederland aan dat de verschillen ten aanzien van liquiditeit tussen groot en klein en schenken en vererven zodanig groot zijn dat de impact van de BOR wel degelijk groot kan zijn en dat geen uniforme conclusie kan worden getrokken die geldt voor de hele populatie.
Vleugellam
De ondernemingsorganisaties laten met cijfers in de brief zien dat de schenkbelasting voor ondernemers in Nederland in internationaal verband eerder aan de hoge kant is dan aan de lage kant, zoals vaak wordt verondersteld. Verder plaatsen ze diverse andere kanttekeningen uit de ondernemingspraktijk die niet zijn meegenomen in de CPB-evaluatie.
In de brief (pdf) wordt ook geconstateerd dat de CPB-onderzoekers bevestigen dat het belang van de BOR evident is. Het zorgt voor een internationaal gelijk speelveld voor kleine en grotere bedrijven. "Zonder de BOR gaat veel liquiditeit, financieringsruimte en daarmee investeringsruimte verloren en raakt de onderneming vleugellam", aldus de ondernemingsorganisaties.
Lees ook het thema De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de Successiewet.
Bron: VNO-NCW/MKB-Nederland