"In Europa biedt het Isle of Man bedrijven en particulieren aanzienlijke fiscale kortingen op de invoer van privéjets. Sinds het begin van dit decennium zouden al minstens tweehonderd vliegtuigen in de Europese Unie zijn geïmporteerd waar geen btw over is betaald. Bij deze fiscale constructie zou 1 miljard dollar aan belastingvoordelen zijn gemoeid."

Dat heeft het Britse opinieblad op economisch gebied The Economist berekend. In de Verenigde Staten kunnen ondernemers dankzij de belastinghervorming van Donald Trump 100 procent van de kosten van een nieuwe of gebruikte privéjet afschrijven. Volgens het opinieblad is in sommige Europese landen het gebruik van een privéjet zelfs een belastingvrij voordeel. In Nederland zijn aanschaf en gebruik van een privéjet aftrekbaar van de winst op voorwaarde dat de ondernemer of de dga de uitgaven doet met het oog op de zakelijke belangen van de onderneming.

Het gebruik van eigen privéjets binnen grote ondernemingen leidt vaak tot verspilling van geld en daardoor tot ergernis bij aandeelhouders, staat in het artikel te lezen. Onderzoek van ICF International toont aan dat leidinggevenden de privéjets vaker gebruiken voor vakantietrips dan voor zakenreizen. The Economist verwijst daarbij ook naar een studie van de New York University. Daaruit bleek dat het rendement van bedrijven met privéjets 4 procent lager ligt dan het gemiddelde van hun sector. "Gebruikers van deze vliegtuigen zouden ook meer geneigd zijn om fraude te plegen", zeggen de onderzoekers.

Broeikasgassen 

The Economist stelt dat de fiscale voordelen die deze sector geniet, op geen enkele manier zijn te verdedigen. De zakenjets vormen voor het leefmilieu een zware belasting. Het bedrijf Terrapass heeft berekend dat een vlucht van Londen naar Parijs met een halfvolle jet per passagier tien keer zoveel koolstofdioxide uitstoot dan een vliegtuig op een reguliere vlucht. Emissies van broeikasgassen zouden juist moeten worden belast en zeker niet worden gesubsidieerd, zo stelt het Britse opinieblad.

Bron: The Economist

Rubriek: Internationaal belastingrecht, Europees belastingrecht

Informatiesoort: Nieuws

  363
Gerelateerde artikelen