De totale waarde van erfenissen in Nederland is sinds 2007 aanzienlijk gestegen, maar de opbrengst van de erfbelasting is juist gedaald, blijkt uit een artikel in economenblad ESB. In 2007 kwam 1,7 miljard euro binnen via de erfbelasting, in 2020 was dat 200 miljoen minder. De opbrengst uit erfbelasting had in 2020 3 miljard euro kunnen zijn in plaats van 1,5 miljard.

De verwachte inkomsten uit de bestrijding van belastingontwijking zijn dus niet gehaald. Dit komt door een wijziging in de erfbelasting in 2009, die anders uitpakte dan verwacht, schrijven de auteurs in ESB.

Misha van Denderen, een van de twee auteurs, voorspelde in 2006 dat de erfbelasting meer zou gaan opleveren. Mensen zouden minder kinderen krijgen en daardoor meer aan anderen nalaten, vermogens zouden stijgen en meer mensen zouden overlijden. In 2020 leidde deze drie indicatoren inderdaad tot een hoger totaalbedrag aan erfenissen.

Door een wetswijziging in 2009 gingen de belastingtarieven omlaag en de vrijstellingen omhoog, maar tegelijkertijd wilde de overheid constructies aanpakken om erfbelasting te ontwijken. Dat laatste is mislukt, zo is de conclusie van de auteurs. In 2020 werd over 9 miljard aan erfenissen geen belasting gerekend en voor het vermogen dat wel wordt belast gelden er lagere en minder progressieve tarieven.

Bron: ESB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting

184

Gerelateerde artikelen