Met ingang van 2021 gaan de spelregels rondom de verdeling van pensioen bij echtscheiding veranderen. Maar partners kunnen altijd andere afspraken maken.

De Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wvps) regelt het wettelijke uitgangspunt bij de verdeling van pensioen bij scheiding. Deze wet is recentelijk geëvalueerd. De conclusie is dat de Wvps nog steeds een meerwaarde heeft, maar dat een vernieuwing wenselijk is.

Het voorstel Wet pensioenverdeling bij scheiding 2021 voorziet in een aantal wijzigingen. Dit wetsvoorstel is inmiddels ingediend bij de Tweede Kamer.

Huidige standaard: pensioenverevening

In de huidige standaard wordt het ouderdomspensioen verevend. Dit houdt in dat de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, is voor de partner van de deelnemer. Dit ouderdomspensioen is wel afhankelijk van het leven van de deelnemer. Zo lang de deelnemer leeft krijgt de ex-partner zijn/haar deel uitgekeerd, in de regel rechtstreeks door de pensioenuitvoerder. Overlijdt de deelnemer dan eindigen ook de uitkeringen van het ouderdomspensioen aan de ex-partner. Mogelijk komt daar dan nabestaandenpensioen voor in de plaats. Overlijdt de ex-partner vóór de deelnemer, dan groeit het verevende ouderdomspensioen weer aan bij de deelnemer. Die krijgt dan weer het 'volle' ouderdomspensioen.

Nieuwe standaard: pensioenconversie

In de nieuwe opzet krijgt de ex-partner nog steeds de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, maar anders dan nu wordt dit omgezet in een ouderdomspensioen dat afhankelijk is van het leven van de ex-partner zelf. Bij overlijden van de deelnemer blijft dit eigen ouderdomspensioen van de ex-partner bestaan. Als de ex-partner overlijdt, eindigt dit ouderdomspensioen. Het groeit dus niet meer aan bij de partner/deelnemer.

Afwijking van de standaard

Het blijft mogelijk om af te wijken van de wettelijke regeling. Zo is het mogelijk de werking van de wet geheel uit te sluiten. Ook is een afwijkende verdeling mogelijk. Tenslotte is het mogelijk een andere periode af te spreken, bijvoorbeeld om ook de voorhuwelijkse periode mee te nemen. Partners kunnen dit afspreken in de huwelijkse voorwaarden of in het echtscheidingsconvenant. Als partners niets afspreken gaat de pensioenuitvoerder automatisch over tot conversie. Het is niet mogelijk om na inwerkingtreding pensioenverevening – de huidige standaard – af te spreken.

Bijzonder partnerpensioen alleen over huwelijkse periode

In het voorgaande ging het telkens over het ouderdomspensioen. Ook voor het partnerpensioen is er een wettelijke regeling. Deze houdt momenteel in dat het volledige partnerpensioen dat is opgebouwd – dus ook het voorhuwelijks opgebouwde partnerpensioen – aan de ex-partner toekomt. Dat wordt het 'bijzonder partnerpensioen' genoemd. Deze verdeling gaat veranderen.

In de nieuwe opzet krijgt de ex-partner alleen de helft van het partnerpensioen mee dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Deze aanspraak gaat mee in de standaard conversie, tenzij partners anders afspreken. Een mogelijke afspraak kan zijn dat het bijzonder partnerpensioen buiten de conversie blijft, zodat de ex-partner na overlijden van de deelnemer een partnerpensioen ontvangt.

Inwerkingtreding

De beoogde datum van inwerkingtreding is 1 januari 2021.

Bron: Fiscaal Juridisch Adviesbureau Nationale Nederlanden

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen, Huwelijksvermogensrecht

Carrousel: Carrousel

19

Gerelateerde artikelen