De verdeling van pensioenen voor partners die gaan scheiden wordt gemoderniseerd. Een wetsvoorstel waarin dit wordt geregeld, is op maandag 16 september 2019 naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het wetsvoorstel regelt dat beide ex-partners een zelfstandig recht krijgen op het tijdens het huwelijk opgebouwde deel van het ouderdomspensioen. Ex-partners krijgen zo meer inzicht in wat hun financiële situatie wordt na pensionering. Door het zelfstandig recht is er op pensioengebied geen levenslange afhankelijkheid meer tussen ex-partners.

Na inwerkingtreding van het wetsvoorstel worden de pensioenen automatisch verdeeld zodra pensioenuitvoerders vanuit de Basisregistratie Personen (BRP) een melding krijgen van een scheiding.

Ex-partners die het pensioen niet willen verdelen kunnen dit straks aangeven. Zij kunnen samen ook andere afspraken over de verdeling maken.

Fiscale aspecten

Het wetsvoorstel bevat ook wijzigingen in de inkomstenbelasting en de loonbelasting. Hierdoor werken voorgestelde wijzigingen in de Pensioenwet en de Wet verplichte beroepspensioenregeling ook door in de fiscale wet- en regelgeving. Zo wordt onder meer voorgesteld om de extra uitruilmogelijkheid bij scheiding na de pensioeningangsdatum fiscaal te faciliteren.

Het is de bedoeling dat de nieuwe regels over de verdeling van pensioen bij scheiding ingaan vanaf 2021.

Wetsvoorstel, inclusief memorie van toelichting.

Bron: Avanzer Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen, Inkomstenbelasting

Carrousel: Carrousel

3

Gerelateerde artikelen