De PvdA wil dat Nederland zelf een digitale dienstenbelasting gaat invoeren voor de grote technologiebedrijven nu dit op Europees niveau niet gelukt is.

De belastingheffing die de PvdA voorstelt voor digitale diensten zou alleen moeten gelden voor de allergrootste bedrijven met een jaaromzet van meer dan € 750 miljoen. De PvdA veronderstelt dat meer dan € 25 miljoen van deze omzet in Nederland moet zijn behaald en dat de bedrijven daar dan 5% belasting over verschuldigd zijn.

De PvdA wil dat de inkomsten uit digitale advertenties, online-handelsplatforms, streamingsdiensten en de verkoop van gebruikersgegevens onder de heffing gaan vallen. Zij heeft met de invoering van de digitale dienstenbelasting met name de grote namen als Amazon, Facebook, Google, eBay, Netflix en Spotify op het oog.

Door de invoering van de digitale dienstenbelasting wil de PvdA dat ook digitale multinationals een eerlijke bijdrage leveren aan de maatschappij. Andere landen, zoals Frankrijk, Oostenrijk en Spanje hebben reeds aangekondigd zelf met een digitale dienstenbelasting te komen.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

3

Gerelateerde artikelen