De bedrijfsopvolgingsregelingen in de inkomstenbelasting en in de schenk- en erfbelasting zijn noodzakelijk voor de continuïteit van familiebedrijven. Dat blijkt uit PwC-onderzoek naar de gevolgen van een eventuele afschaffing van de bedrijfsopvolgingsregelingen voor familiebedrijven. Voor het onderzoek zijn vijftig familiebedrijven in verschillende sectoren geanalyseerd met een boekwaarde van het eigen vermogen tussen de 10 en 550 miljoen euro. De resultaten zijn opgenomen in de publicatie Bedrijfsopvolgingsregelingen zijn noodzakelijk – Onderzoek naar de invloed van bedrijfsopvolgingsregelingen op de continuïteit van familiebedrijven. Dit bericht bevat de belangrijkste bevindingen.
Toekomst bedrijfsopvolgingsregelingen
Om de overdracht van actieve bedrijven te stimuleren, kent de Nederlandse belastingwetgeving verschillende bedrijfsopvolgingsregelingen. Deze regelingen moeten voorkomen dat de continuïteit van familiebedrijven in gevaar komt door het voldoen van de verschuldigde belasting na een overdracht. Maar de bedrijfsopvolgingsregelingen lijken onder druk te staan. In de politiek en literatuur wordt gesuggereerd dat de regelingen te begunstigend zijn. De meeste familiebedrijven beschikken over genoeg middelen om de belasting bij overdracht te betalen. Familiebedrijven kenmerken zich immers door hun sterke financiële basis. Maar wat is het langetermijneffect van de betaling op de continuïteit van de familiebedrijven? Om deze vraag te beantwoorden, is door PwC specialisten een onderzoek uitgevoerd.
Continuïteit merendeel familiebedrijven bedreigd
In het onderzoek van PwC is geanalyseerd wat de impact is op de financiële buffer van familiebedrijven van het wel, niet of gedeeltelijk toepassen van de fiscale bedrijfsopvolgingsregelingen bij een overdracht. En wat blijkt? De financiële positie van familiebedrijven verslechtert ernstig wanneer de huidige bedrijfsopvolgingsregelingen worden afgeschaft. Met een zwakke financiële basis wordt het voor familiebedrijven moeilijker om een bankfinanciering aan te trekken en om economische tegenvallers op te vangen. Deze negatieve effecten kunnen toekomstige investeringen en de groei van familiebedrijven remmen. De continuïteit van 46 tot 68 procent van de familiebedrijven wordt zo op de langere termijn bedreigd We pleiten dan ook voor instandhouding van de huidige bedrijfsopvolgingsregelingen. Familiebedrijven in Nederland
Van alle bedrijven in Nederland is zo'n 70 procent een familiebedrijf. Uit het PwC onderzoek blijkt dat de huidige bedrijfsopvolgingsregelingen een cruciale bijdrage leveren aan de continuïteit van familiebedrijven in Nederland bij de overdracht van een onderneming. Dat de continuïteit na overdracht blijft gewaarborgd, is belangrijk voor de Nederlandse economie. Dit heeft PwC eerder aangetoond in het onderzoek ‘Family Business Survey 2014 – Nederland' dat begin november 2014 is gepubliceerd. Overgedragen familiebedrijven zorgen voor economische groei en werkgelegenheid en zijn productiever en innovatiever. Versobering of afschaffing van de bedrijfsopvolgingsregelingen zou, zeker in de huidige situatie waarin de toegang tot financiering niet gemakkelijk is, negatieve gevolgen hebben voor veel van de familiebedrijven en dus voor de Nederlandse economie.
Bron: PwC
1