De Raad van State heeft de Belastingdienst op de vingers getikt, omdat de fiscus van een nog onbekend aantal mensen ten onrechte de huurtoeslag heeft stopgezet. Volgens de Woonbond gaat het mogelijk om honderden mensen.

De hoofdregels zijn dat huurders met een inkomen onder een bepaalde grens en een huurprijs onder de huurtoeslaggrens (iets meer dan € 720) recht hebben op huurtoeslag. Heeft iemand een huurprijs boven de huurtoeslaggrens, dan kan diegene ook met een laag inkomen geen huurtoeslag krijgen.

Er is een uitzondering op deze regel. Als de huurprijs door de jaarlijkse huurstijging tot boven de huurtoeslaggrens stijgt, en de huurder heeft in de maand voorafgaand aan de huurstijging recht op huurtoeslag, dan behoud hij het recht op huurtoeslag. Dit noemt de Belastingdienst een 'verworven recht'.

De Raad van State vindt dat er voor deze gevallen ook een verworven recht bestaat na tijdelijke inkomens- of vermogensstijging. De Belastingdienst hanteert intern de regel dat het recht op huurtoeslag vervalt wanneer iemands inkomen stijgt tot boven de grens en daarna weer daalt, omdat de huurprijs op dat moment boven de huurtoeslaggrens ligt. Door deze regel heeft de Raad van State nu een streep gezet. Huurders hebben in zulke gevallen toch opnieuw recht op huurtoeslag .

De CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Erik Ronnes hebben minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Snel (Financiën) gevraagd of de Belastingdienst in dit soort gevallen nog steeds ten onrechte weigert huurtoeslag opnieuw toe te kennen, en hoeveel huurders er zijn gedupeerd.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën is ook bij de Belastingdienst niet duidelijk om hoeveel huurders het gaat. Wel volgt de Belastingdienst volgens de woordvoerder de geldende wet- en regelgeving. Dat betekent dat sinds de uitspraak van de Raad van State, afgelopen zomer, huurders weer huurtoeslag krijgen als hun inkomen of vermogen tijdelijk te hoog is geweest, en hun huur in de tussentijd steeg tot boven de 720 euro. Hoe er omgesprongen wordt met gedupeerde huurders van vóór de uitspraak deze zomer is nog niet duidelijk, zo meldt de NOS.

Bron: NOS/Woonbond

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

2

Gerelateerde artikelen