De startersregeling van de Regeling subsidie financiering vaste lasten MKB COVID-19 (TVL) is van toepassing op een onderneming die zijn nieuwe bedrijfsactiviteiten onderbrengt onder de bestaande inschrijving als eenmanszaak in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat beslist het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dat daarmee terugkomt op een eerdere beslissing.

De ondernemer moet dan wel zijn oorspronkelijke bedrijfsactiviteiten hebben gestaakt en de nieuwe activiteiten mogen geen bedrijfsactiviteiten zijn die worden toegevoegd aan de bestaande bedrijfsactiviteiten. Bij de berekening van de hoogte van de TVL-noodsteun moet de ondernemer dan worden aangemerkt als startende ondernemer. Op 9 november 2021 kwam het CBb nog tot een ander oordeel in een vergelijkbare zaak (ECLI:NL:CBB:2021:979).

In deze zaak startte een eenmanszaak een procedure tegen de afwijzing van haar aanvraag om noodsteun door de minister van Economische Zaken en Klimaat. De eenmanszaak stond sinds 2010 bij de KvK ingeschreven als dansschool. Na het staken van de danslessen, opende de ondernemer in januari 2020 een (boeken)café.

In november 2019 had zij die nieuwe bedrijfsactiviteit onder het bestaande KvK-nummer laten toevoegen in de registratie bij de KvK. De minister paste de startersregeling niet toe, omdat de eenmanszaak in 2010 voor de eerste maal was ingeschreven. Hij ging daarom bij de berekening van de noodsteun uit van de omzet van de onderneming in het vierde kwartaal 2019. Hierdoor kwam de eenmanszaak niet voor subsidie in aanmerking.

Het CBb gaat niet mee in deze opvatting en oordeelt dat de afwijzing in strijd is met de TVL. De minister moet binnen vier weken een nieuw besluit nemen over de aanvraag.

Bron: CBb

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Sociale zekerheid algemeen

Dossiers: Corona

Carrousel: Carrousel

11

Gerelateerde artikelen