Ook een zorghulp die bij iemand thuis zorg verleent, kan daarna aanspraak maken op een werkloosheidsuitkering. De rechtbank in Rotterdam heeft daar donderdag uitspraak over gedaan. Volgens vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann kan dit grote gevolgen hebben voor tienduizenden zorgverleners die betaald worden via een persoonsgebonden budget (pgb).
De zaak was in 2020 aangespannen door Carol Kollmann die als thuishulp werkte voor een oudere vrouw, die van de overheid een pgb kreeg om zelf zorg mee in te kopen. Toen zij naar het verzorgingstehuis ging, kwam Kollmann zonder werk te zitten en bleek ze geen recht te hebben op een WW-uitkering.
Het UWV beriep zich namelijk op de 'Regeling dienstverlening aan huis' die voorziet in afspraken tussen particulieren en hun huishoudelijke hulpen. Ze houdt in dat particulieren die iemand voor minder dan vier dagen per week in dienst hebben voor huishoudelijk werk geen belastingen of premies hoeven af te dragen. Maar de rechter oordeelt nu dat dit voor een zorghulp als Kollmannn onterecht is en er zelfs sprake is van 'indirecte discriminatie', omdat het haast alleen vrouwen aangaat.
De regeling was volgens Bureau Clara Wichmann ooit bedoeld om particulieren van administratie te ontlasten. Ook moest zwartwerken daarmee worden tegengegaan. Maar ze werd "al lange tijd volop ingezet om met publiek geld betaalde zorgverleensters een slechtere rechtspositie te geven dan alle andere werknemers", aldus de organisatie die samen met de Vereniging voor Vrouw en Recht Kollmann in haar zaak steunde.
"We zijn ontzettend blij met deze uitspraak", zegt Sarah Jeddaoui van Bureau Clara Wichmann. "Eindelijk erkenning van de rechter voor de duizenden vrouwen in de huishoudelijke dienstverlening en in de zorg, dat het inderdaad gewoon discriminatie was omdat ze door deze Regeling dienstverlening aan huis ongelijk behandeld werden voor wat betreft hun recht op bestaanszekerheid."
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Sociale zekerheid werkloosheid