"Rechtbank Rotterdam heeft nu aangegeven hoe belangrijk het is dat standpunten van kennisgroepen van de Belastingdienst snel bekendgemaakt worden door de staatssecretaris. Dit zal leiden tot snelle bekendmaking van beleid en een transparante overheid." Dat schrijft fiscaliste Carola van Vilsteren.

In het Controllers Magazine verwijst zij naar een recente uitspraak van Rechtbank Rotterdam die beslist dat de Belastingdienst openbaarmaking van standpunten van kennisgroepen niet kan weigeren om de reden dat ze 'persoonlijke opvattingen' bevatten.

In het magazine uit Van Vilsteren haar ongenoegen over het gebrek aan transparantie bij de Belastingdienst. "Het is onverteerbaar dat beleidsstandpunten van kennisgroepen niet worden gepubliceerd en alleen bij toeval (gedeeltelijk) openbaar worden door inspanningen van burgers, bedrijven en hun fiscale intermediairs".

De fiscaliste vindt dat een kennisgroepstandpunt, dat een standpunt is waaraan de inspecteurs zich moeten houden, een standpunt is waarop een belastingplichtige zich moet kunnen beroepen. Openbaarheid van beleid is immers een voorwaarde voor fiscale rechtszekerheid en rechtsgelijkheid van belastingplichtigen.

Van Vilsteren hoopt dat de Rotterdamse uitspraak de staatsecretaris dwingt om eerder en sneller beleid van de kennisgroepen te publiceren via bijvoorbeeld besluiten. "Het is afwachten of er in deze zaak een hoger beroep volgt", eindigt zij in haar artikel.

Vorig jaar diende voor de geheimhoudingskamer van Hof Arnhem-Leeuwarden een vergelijkbare zaak. De inspecteur had toen zelf besloten het advies van een kennisgroep openbaar te maken omdat grote delen daarvan reeds in de normaal leesbare stukken van het geding terug te vinden waren.

Bron: CMweb

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Fiscaal bestuurs(proces)recht

24

Gerelateerde artikelen