Het rulingteam van de Belastingdienst (officieel APA/ATR-team geheten), dat internationale ondernemingen van tevoren zekerheid biedt over hun belastingverplichtingen in Nederland, krijgt meer aanvragen. Multinationals kloppen vaker aan omdat ze willen weten wat de gevolgen zijn van de strengere regels tegen belastingontwijking.

Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van het jaarverslag 'APA/ATR-team 2018'. In 2018 werden er 507 rulings (ATR's) afgegeven, bijna 150 meer dan het jaar daarvoor. Belangrijkste reden voor de groei was een aanpassing en een aanscherping van de regels voor houdstercoöperaties per 1 januari 2018. Bestaande rulings kwamen hierdoor te vervallen. De fiscus maakt steeds minder prijsafspraken (PA's). Vorig jaar 118 tegen 132 in 2017.

De afspraken gaan enerzijds over de belastingen die bedrijven in een complexe structuur in Nederland moeten betalen. Dit zijn de Advanced Tax Rulings (ATR's). Anderzijds verschaffen de belastinginspecteurs zekerheid over prijzen die bedrijven bij interne maar grensoverschrijdende transacties in rekening moeten brengen, zodat zij in het juiste land belasting afdragen. Zo'n afspraak heet een Advanced Pricing Agremeent (APA).

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

12

Gerelateerde artikelen