De Eerste Kamer heeft de Wet betaalbare huur aangenomen. Daarmee wordt de wet, die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen, al aanstaande maandag van kracht. Dat is één dag voordat het nieuwe kabinet aantreedt. Coalitiepartij PVV steunde zoals verwacht de wet, maar coalitiegenoten VVD en BBB niet.

Het meest besproken deel van de wet is het uitbreiden van het puntenstelsel dat de maximale huurprijs bepaalt. Die puntentelling gaat ook gelden voor woningen tot en met 186 punten, wat begin dit jaar gelijk stond aan ruim 1100 euro. Omdat de puntentelling voor de middensector pas gaat gelden bij nieuwe contracten, zal het even duren voordat alle huren in die sector zijn ingeperkt.

Daarnaast wordt de puntentelling "dwingend": waar huurders nu nog zelf met een telling naar hun huisbaas of de Huurcommissie moeten stappen, kunnen gemeenten straks gaan optreden tegen te dure huurwoningen. Huisbazen die te veel huur vragen, kunnen onder meer een waarschuwing of boete krijgen.

Gemeenten zijn alleen nog niet klaar om de nieuwe regels in te zetten, bleek uit een oproep van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). "Gemeenten zijn nu al aan de slag met de voorbereiding en dit moet zorgvuldig gebeuren", schreef de VNG, die de senaat vroeg een motie te steunen om gemeenten meer tijd te geven. De motie om gemeenten een halfjaar uitstel te geven, werd unaniem aangenomen. Ze kunnen ingrijpen na meldingen van huurders, maar mogen ook op eigen initiatief handhaven. Die taken komen er nu niet op 1 juli, maar pas op 1 januari bij.

"De datum 1 juli moet staan", zei De Jonge vorige week over de wet als geheel, maar hij stond er ook voor open om gemeenten en verhuurders wat meer tijd te bieden. De minister zei ook 1 oktober te overwegen als moment waarop de handhaving door gemeenten begint.

Verhuurders moeten bij een nieuw contract verplicht een puntentelling aanleveren, staat verder in de wet. Het idee is "dat huurder en verhuurder allereerst met elkaar in gesprek gaan" over de huur, zonder meteen in een juridisch conflict te belanden. De aangenomen motie vroeg ook op dit punt om uitstel.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht, Huurrecht

228

Gerelateerde artikelen