De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft vorig jaar ruim 50 miljoen euro van de Nederlandse fiscus teruggekregen. De Belastingdienst begon met de miljoenenbetaling een maand nadat Starbucks en de Nederlandse Staat in september 2019 een rechtszaak over belastingontwijking hadden gewonnen. Dat heeft zakenblad Quote ontdekt.

Eurocommissaris Vestager had Nederland in 2016 opgedragen om 25,7 miljoen euro in te vorderen bij de Nederlandse bv van Starbucks vanwege ongeoorloofde staatssteun. Dat bedrag had het bedrijf volgens haar dankzij afspraken met de fiscus te weinig aan belasting betaald in de periode van 2008 tot en met 2014. In september 2019 oordeelde het Gerecht van de EU echter dat er bij de Nederlandse Starbucks-ruling geen sprake is van staatssteun.

De Europese Commissie had twee maanden de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak van het Gerecht maar dat is niet gebeurd. Waarom de Commissie niet in hoger beroep is gegaan, is onduidelijk.

In een reactie op de uitspraak van het Gerecht beloofde toenmalig staatssecretaris Menno Snel destijds dat hij het bedrag dat hij onder dwang van Vestager had moeten invorderen, zou terugbetalen aan Starbucks. En dat is gebeurd, zo is in het voorjaar al bekend geworden. Nu blijkt uit de jaarrekening van het in Amsterdam gevestigde Starbucks Manufacturing EMEA dat Nederland ruim het dubbele heeft terugbetaald.

De verklaring hiervoor luidt als volgt. De jaarrekening toont aan dat over de jaren 2015 en 2016 de koffieketen nog eens €28,7 miljoen overgemaakt kreeg, inclusief rente. De fiscus had er namelijk al rekening mee gehouden dat het belastingvoordeel ook voor deze jaren zou gelden. De miljoenen werden vanaf februari vorig jaar op de Starbucks-rekening gestort, de laatste storting vond in mei vorig jaar plaats, zo valt volgens Quote te lezen in de jaarrekening.

Bron: Quotenet

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

  298
Gerelateerde artikelen