De overheid moet in een nieuw steunpakket eisen aan bedrijven opnemen over duurzaamheid, klimaatbeleid en het stoppen van belastingontwijking. Dat vindt Oxfam Novib.

De organisatie vindt dat de miljarden euro's die Nederland aan steun uitgeeft aan bedrijven niet alleen moeten zorgen dat banen behouden blijven, maar ook dat andere problemen worden aangepakt.

Oxfam Novib zegt dat de steunpakketten die Nederland vanwege de coronacrisis optuigt een "unieke kans" zijn om "weeffouten van ons economische systeem" aan te pakken. De organisatie wijst onder meer op de steeds verder toenemende ongelijkheid en de klimaatcrisis. Als die problemen niet worden aangepakt "zullen de gevolgen en de kosten voor deze andere crises als een boemerang bij ons terugkomen als de coronapandemie onder controle is".

Er worden wel al een paar eisen gesteld, zoals het niet uitkeren van dividend, inkopen van aandelen of uitbetalen van bonussen, maar dat vindt Oxfam Novib niet genoeg. "Het ambitieniveau moet echt omhoog."

De overheid zou drie belangrijke eisen moeten stellen, meent Oxfam Novib. Bedrijven die steun ontvangen moeten volgens de ontwikkelingsorganisatie mensen- en arbeidsrechten respecteren. Ook moeten ze klimaatverandering helpen tegengaan en "hun eerlijke aandeel aan belasting betalen".

Bron: Oxfam Novib

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Internationaal belastingrecht

Informatiesoort: Nieuws

Dossiers: Corona

  160
Gerelateerde artikelen