Regelmatig publiceren media persoonlijke verhalen van individuele gedupeerden in de toeslagenaffaire. Afgelopen weekend tekende Omroep Gelderland het verhaal op van Kristel de Waal wiens bedrijf failliet zou zijn gegaan door de toeslagenaffaire. Volgens de Belastingdienst zou het faillissement en de toeslagenaffaire niets met elkaar te maken hebben.
De Waal had samen met haar man een koeriersbedrijf en gebruikte de kinderopvangtoeslag om gastouders in te huren voor hun negen kinderen. De Belastingdienst zag hier fraude in en vorderde 150.000 euro terug. Volgens De Waal ging daardoor haar bedrijf failliet.
Ondanks dat de Belastingdienst in 2014 zelf aangaf dat er waarschijnlijk een link lag tussen de toeslagenaffaire en het faillissement, krijgt Kristel geen compensatie voor haar bedrijfsschade, zo blijkt uit documentatie die Omroep Gelderland heeft ingezien.
Als jaren later het toeslagenschandaal aan het licht komt, belooft het kabinet dat de gedupeerden worden gecompenseerd. Maar op het punt van de zakelijke schulden geeft de Belastingdienst volgens De Waal niet thuis.
De Belastingdienst vindt echter dat De Waal haar bedrijf heeft laten versloffen en niet meer levensvatbaar was. De Waal: "Ouders werd verweten dat ze geld uit het bedrijf hebben gehaald, maar dit werd gedaan om het hoofd boven water te houden. Het ene gat werd met het andere gat gevuld". De oorzaak-gevolgrelatie tussen de toeslagenaffaire en het faillissement van haar bedrijf is dus niet duidelijk.
Met lotgenoten vecht De Waal nu voor haar zaak. Zo'n honderd gedupeerde toeslagenouders met een onderneming hebben zich verenigd in een besloten Facebookgroep. Volgens De Waal is de Belastingdienst verantwoordelijk voor haar faillissement en daarom ook voor haar bedrijfsschade.
In een reactie op het artikel geeft het ministerie van Financiën aan dat toeslagenouders met een eigen onderneming die inkomsten zijn misgelopen door het toeslagenschandaal wel degelijk worden gecompenseerd. "Een speciaal team brengt samen met de ouders de schulden in beeld en maakt met hen een plan van aanpak. Ouders die extra schade hebben ondervonden met hun onderneming kunnen ook bij de Commissie Werkelijke Schade (CWS) terecht. Dat is maatwerk, op basis van het beschikbare dossier en het toelichtingsgesprek met de ouders".
Bron: Omroep Gelderland
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet