Topman Jeff Bezos van Amazon staat achter een verhoging van belastingen voor bedrijven in de Verenigde Staten. Dat meldt hij in een geschreven verklaring op de site van het technologieconcern. Vorige week haalde de Amerikaanse president Joe Biden het door Bezos opgerichte webwinkelbedrijf nog aan als voorbeeld van grote bedrijven die belastingen ontwijken.

Bezos, 's werelds rijkste persoon, zegt voorstander te zijn van de grote investeringen die Biden wil doen in de Amerikaanse infrastructuur. Die uitgaven van ruim 2 biljoen dollar wil het Witte Huis bekostigen met een verhoging van de belastingen.

"Zowel Democraten als Republikeinen hebben in het verleden infrastructuur ondersteund. We erkennen dat voor deze investering concessies van beide zijden zijn vereist qua reikwijdte en de manier waarop het wordt betaald (we zijn voorstander van een verhoging van de vennootschapsbelasting)", schrijft Bezos.

Biden beklaagde zich vorige week in een speech over de belastingmoraal van Amazon. Volgens de president betaalt het bedrijf, dat vorig jaar een winst van ruim 21 miljard dollar boekte, dankzij allerlei mazen in de wet in de Verenigde Staten geen federale belastingen.

Om belastingontwijking tegen te gaan pleit de Amerikaanse regering ook voor een internationaal minimumtarief voor belastingen op de winst die bedrijven maken. Dat moet het voor ondernemingen minder aantrekkelijk maken hun winsten bij brievenbusfirma's in belastingparadijzen te stallen.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen overlegt met andere landen van de G20 aan een overeenkomst daarover, zo maakte ze maandag bekend. Haar Franse evenknie Bruno Le Maire was blij met dat initiatief en zei tegen persbureau AFP dat een internationaal akkoord over belastingen "binnen handbereik is".

Bron: ANP

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Informatiesoort: Nieuws

  178
Gerelateerde artikelen