Bij een Brexit zonder akkoord geldt de bestaande Europese regelgeving op het gebied van sociale zekerheid niet meer in de relatie met het Verenigd Koninkrijk (VK). In een Kamerbrief presenteert minister Koolmees (SZW) de inhoud van een ontwerpbesluit om de nadelige gevolgen van een no deal Brexit voor uitkeringsgerechtigden in Nederland en het VK zoveel mogelijk te voorkomen.

Het nog te publiceren ontwerpbesluit is bedoeld als een vangnetregeling. De volgende tegemoetkomingen worden hierin opgenomen:

  • Een volledig eerbiedigende werking van lopende AOW-uitkeringen aan Nederlanders of andere personen met een Nederlandse uitkering in het VK. Dat geldt ook voor bestaande uitkeringen vanuit de Algemene nabestaandenwet (ANW), Ziektewet (ZW), Wet arbeid en zorg (WAZO), Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ), Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), en in zeer specifieke gevallen de Werkloosheidswet (WW) en de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW).
  • De mogelijkheid om met behoud van maximaal drie maanden WW in het VK te gaan solliciteren vervalt.
  • Het overgangsrecht geldt ook voor personen die in de periode van 12 maanden na de datum van de harde Brexit recht hebben of krijgen op een van de uitkeringsrechten − met uitzondering van de WW en de IOW − en in deze periode in het VK wonen of verhuizen naar het VK.
  • De export van kinderbijslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag vervalt twee kwartalen na datum van terugtrekking van het VK.
  • Voor onder andere de wekeneis en de arbeidsverledeneis van de WW tellen de verzekerde tijdvakken uit het VK tot de dag van terugtrekking mee.
    De inhoud van het ontwerpbesluit staat nog niet helemaal vast. De Afdeling advisering van de Raad van State moet haar oordeel hierover nog geven.

Communicatie

De informatievoorziening over de gevolgen van zowel een Brexit met terugtrekkingsakkoord als een Brexit zonder akkoord voor lopende socialezekerheidsuitkeringen, wordt op de diverse websites van Rijksoverheid, UWV en SVB zoveel mogelijk actueel gehouden.

Bron: Avanzer Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet, Sociale zekerheid algemeen

0

Gerelateerde artikelen