"Verstuur een los correctiebericht over 2021 pas vanaf 1 februari 2022." Dit is een waarschuwing van de Belastingdienst op Forum salaris. Als de werkgever de correctie eerder verstuurt, kan dit leiden tot verwerkingsproblemen bij de Belastingdienst. Dit kan onterechte naheffingen of terugbetalingen als gevolg hebben.

Als een werkgever over het laatste aangiftetijdvak 2021 nog aangifte loonheffingen moet doen, moet hij een los correctiebericht over 2021 pas versturen als de uiterste aangiftetermijn van het laatste tijdvak is verstreken. Als hij in januari een aangifte over 2021 wilt corrigeren, moet hij een correctiebericht meesturen bij de aangifte van december 2021. Dit kan tot 1 februari 2022.

Wilt de werkgever in januari de aangifte van december corrigeren, dan verstuurt hij een nieuwe of aanvullende aangifte. Dit doet hij niet met een correctiebericht, omdat de uiterste aangiftetermijn nog niet is verstreken.

Als de werkgever in januari toch een losse correctie heeft verstuurd, dan herstelt hij dit door de correctie alsnog mee te sturen met de aangifte van december 2021.

Indienen losse correctieberichten

Vanaf 1 februari kan de werkgever de loonaangiften van het vorige kalenderjaar corrigeren via losse correctieberichten. Wil hij meerdere tijdvakken corrigeren, dan heeft het de voorkeur om alle correcties in 1 los correctiebericht te verwerken. De werkgever ontvangt dan 1 bericht van de Belastingdienst waarin alle tijdvakken verwerkt zijn.

NB: Een werkgever kan alleen een correctiebericht insturen als hij eerder een aangifte over het tijdvak heeft ingediend.

Bron: Belastingdienst/Forum salaris

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Salarisadministratie, Loonbelasting

58

Gerelateerde artikelen