Het kabinet verhoogt de vergoeding voor kinderopvangkosten in 2024. De maximum uurprijs wordt voor alle opvangtypes met 6,01% verhoogd. De maximum uurprijs voor dagopvang komt hierdoor uit op € 9,65. Voor buitenschoolse opvang is dit € 8,30 en voor gastouderopvang € 7,24. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De maximum uurprijs en toetsingsinkomens voor de kinderopvangtoeslag worden jaarlijks geïndexeerd. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de kinderopvangtoeslag zo goed mogelijk overeenkomt met de gemiddelde loon- en prijsontwikkeling. Vrijdag 2 juni 2023 is in de ministerraad besloten over de voorlopige vergoeding. Het voorstel wordt eerst voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer, daarna wordt de Raad van State nog om advies gevraagd.

Bij een gezamenlijk toetsingsinkomen tot € 28.297 krijgen ouders 96% van de opvangkosten voor het eerste en alle volgende kinderen vergoed. Dit percentage wordt lager naarmate het inkomen stijgt. Bij een gezamenlijk toetsingsinkomen van € 138.890 of hoger bedraagt de tegemoetkoming in de opvangkosten voor het eerste kind 33% en voor ieder volgend kind 82,2%. Het percentage voor het eerste kind blijft bij een hoger inkomen gelijk, voor een tweede kind of meer daalt dit percentage tot 67,1%.

Bron: MinFin

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

2888

Gerelateerde artikelen