Drie hoofdrolspelers van het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) wilden alleen praten als er geen disciplinaire maatregelen tegen hen genomen zouden worden. Dat melden RTL Nieuws en Trouw na onderzoek.

De Belastingdienst erkent dat de drie ambtenaren van het gewraakte CAF een vrijgeleide kregen in ruil voor hun medewerking aan het onderzoek. Alles wat zij tegenover de onafhankelijke Auditdienst Rijk (ADR) zouden vertellen over hun rol in de toeslagenaffaire zou buiten hun personeelsdossier blijven, en ook de gespreksverslagen zouden alleen binnen het ADR-onderzoek gebruikt mogen worden. De directeur-generaal van de Belastingdienst liet de drie persoonlijk weten dat hij instemde met hun voorwaarden en dat 'optreden tegen individuele ambtenaren niet op zijn plaats is'.

Vorige week werd bekend dat het ministerie alsnog aangifte heeft gedaan van het vermoeden van twee ambtsmisdrijven: knevelarij en beroepsmatige discriminatie. De Tweede Kamer drong er al langer op aan daar serieus naar te kijken. De aangifte is niet gericht tegen specifieke personen, het is aan het Openbaar Ministerie om daar onderzoek naar te doen.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het stopzetten van de kinderopvangtoeslag.

Bron: RTL Nieuws/Trouw/ANP

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Informatiesoort: Nieuws

  358
Gerelateerde artikelen