De bankenbelasting wordt vanaf 1 oktober geheven over de ongedekte schulden van banken die in Nederland actief zijn. Tijdens de behandeling van de Wet bankenbelasting werd de regering in een motie verzocht ‘om daar waar mogelijk zo spoedig als het kan te komen tot een juiste verdeling van heffingsrechten ter voorkoming van dubbele bankenbelastingheffing en de Tweede Kamer voor 1 oktober 2012 over de voortgang te rapporteren'.
Op zoek naar bilaterale oplossingen
Weekers komt in een brief aan de Tweede Kamer op deze motie terug. Zo laat hij weten dat Nederland zes andere landen heeft benaderd voor mogelijk overleg over het voorkomen van dubbele bankenbelasting. Het gaat om Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België, Hongarije, Slowakije en Zuid-Korea. De keuze is op deze zes landen gevallen vanwege signalen van in Nederland actieve banken over mogelijke dubbele bankenbelasting. Hoe het zit met alle andere landen waar Nederland een belastingverdrag mee heeft afgesloten, blijft onduidelijk.
In januari 2012 is het Verenigd Koninkrijk als eerste land al benaderd. Als reden hiervoor geeft Weekers aan dat dit land al een verdrag en een overeenkomst ter vermijding van dubbele bankenbelasting had gesloten. Bovendien was bekend dat zowel een Britse als een Nederlandse bank met Nederlandse en Britse bankenbelasting geconfronteerd zouden worden. In juli 2012 hebben er verdragsonderhandelingen plaatsgevonden tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk en inmiddels is er een ambtelijke overeenstemming bereikt. 'Ik streef er naar het verdrag zo spoedig mogelijk te ondertekenen, zodat het naar verwachting in het eerste kwartaal van 2013 aan de Staten-Generaal ter goedkeuring kan worden voorgelegd', aldus Weekers.
Met de vijf andere landen lijkt het niet zo vlot te lopen. Volgens Weekers is met deze landen informatie uitgewisseld over de verschillende bankenheffingen. Vervolgens is gecorrespondeerd over de aanwezigheid van dubbele bankenbelasting en de mogelijkheden en bereidheid deze te vermijden. De meeste discussies betroffen de vraag of de bankenbelastingen gelijksoortig genoeg waren om sprake te laten zijn van dubbele bankenbelasting. Deze discussies zijn nog niet afgerond, aldus Weekers. Wel benadrukt hij aan de Tweede Kamer dat Nederland onverminderd blijft streven naar bilaterale oplossingen ter voorkoming van dubbele bankenbelasting.
Wijziging Besluit voorkoming dubbele belasting 2001
Tot slot geeft Weekers aan dat het Besluit voorkoming dubbele belasting 2001 is gewijzigd in verband met de invoering van de bankenbelasting. Het gewijzigd Besluit is op 11 augustus jl. gepubliceerd in het Staatsblad en de wijzigingen treden per 1 oktober 2012 in werking. Als aan de voorwaarden van dit besluit wordt voldaan wordt met ingang van 1 oktober 2012 ook eenzijdig dubbele bankenbelasting voorkomen.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Bankenbelasting