Donderdag 23 december 2021 verschijnt Weekblad Fiscaal Recht aflevering 7411 waarmee de 150ste jaargang wordt afgesloten van een van de oudste rechtsgeleerde tijdschriften van ons land. In dit jubileumnummer blikt de redactie uiteraard terug op de geschiedenis van 'het Weekblad', zoals menigeen hét tijdschrift voor fiscaal recht aanduidt, maar bevat het ook een speciale bijdrage van staatssecretaris Vijlbrief die wordt vrijgegeven als gratis download.

Dat het Weekblad bestaat, is te danken aan de ontvanger Jelle Troelstra uit Friesland. Als oprichter nam hij in mei 1872 de redactie van het blad, dat indertijd door het leven ging onder de naam 'Weekblad voor de administratie der directe belastingen, in- en uitgaande rechten en accijnzen' voor zijn rekening en bekostigde de uitgave aanvankelijk uit eigen middelen. In 1996 kreeg het Weekblad zijn huidige naam Weekblad Fiscaal Recht.

Het Weekblad was ooit een mededelingenblad voor ambtenaren werkzaam bij de Belastingdienst en het Ministerie van Financiën maar is vandaag de dag een breed en onafhankelijk wetenschappelijk tijdschrift geworden dat zich ook richt op andere fiscale gebruikersgroepen zoals belastingadviseurs, de rechterlijke macht en de fiscale wetenschap.

Het blad bevat beschouwingen die vanuit uiteenlopende gezichtspunten bijdragen aan een evenwichtige fiscale discussie over rechtspraak, beleid, praktijkvragen en fiscale wetsvoorstellen. "Juist in deze tijd van politiek opportunisme is dit belangrijker dan ooit", zo schrijft de huidige voorzitter van de redactiecommissie Sjaak Jansen in zijn voorwoord. "Daarnaast is er in een tijd van snelle opeenvolgende nationale en internationale ontwikkelingen en toenemende informatie behoefte aan diepgaande, maar ook praktische, vakinformatie en uitgebreide analyses van ontwikkelingen op allerlei fiscale terreinen."

Het bijzondere nummer bevat onder andere een bijdrage van Rens Pieterse met een blik op het verleden en overdrukken van bijdragen van de toenmalige staatssecretarissen bij het 100-jarig (Grapperhaus) en het 125-jarig bestaan (Vermeend). De oud-staatssecretarissen blikken vooruit op verwachte ontwikkelingen. "Het is boeiend deze bijdragen te lezen met de kennis van nu", zo onderbouwt Jansen de herpublicaties.

In dit nummer staat, zoals eerder vermeld, ook een bijdrage van staatssecretaris Vijlbrief over belastingbeleid zonder grenzen. Deze bijdrage stellen de uitgever en redactie gratis ter beschikking aan fiscaal Nederland:

>>>Download 'Belastingbeleid zonder grenzen / Dr. J.A. Vijlbrief'>>>

NB: De redactie van het Weekblad heeft voor 2022 verschillende plannen om het jubileumjaar te vieren. Daarnaast zal uitgeverij Wolters Kluwer in verschillende (social) media aandacht besteden aan het 150-jarig bestaan.

Bron: Redactie TaxLive

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Informatiesoort: Navigatornieuws, Nieuws

Carrousel: Carrousel

Focus: Focus

  1242
Gerelateerde artikelen