In een zaak waarin 170 middenstanders zijn opgelicht, heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) weer een aanhouding verricht. Dat heeft een woordvoerder van de FIOD laten weten. Wegens de zwendel, waarin circa 2,2 miljoen euro buitgemaakt is, zaten al vijf mensen vast. De FIOD zoekt nog naar dat geld.
De zesde verdachte in de zaak werd afgelopen zaterdag aangehouden in Arnhem. Het gaat om een negentienjarige persoon zonder vaste woon- of verblijfplaats. Nog eens drie personen naar wie de politie op zoek is, bevinden zich in het buitenland. Zij staan internationaal gesignaleerd, wat betekent dat buitenlandse korpsen ook naar hen zoeken.
 
Leden van de criminele bende deden zich richting de middenstanders voor als medewerkers van de Belastingdienst. Met een babbeltruc maakten ze de gedupeerden wijs dat er sprake was van belastingschulden en boetes die direct betaald moesten worden. Als ze dat niet deden, zou er beslag gelegd worden. Nog tijdens het telefoongesprek moest het geld worden overgemaakt. Eind januari werd de bende opgerold door de FIOD, in samenwerking met de politie Oost-Nederland.
 
Onlangs werden in het tv-programma Opgelicht nog eens vijf foto's getoond van personen naar wie de politie op zoek is. ,,Drie van hen zijn inmiddels geïdentificeerd, naar de overige twee zoeken wij nog", aldus de woordvoerder. De bende maakte ook gebruik van zogenoemde geldezels, personen die hun bankrekening beschikbaar stellen aan criminelen om het geld op te storten. Inmiddels zijn in deze zaak tussen de dertig en veertig geldezels verhoord.
 
De FIOD vermoedt dat het buitgemaakte geld op buitenlandse bankrekeningen is gestort.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

2

Gerelateerde artikelen