Pensioenfondsen maken zich weinig zorgen over de uitvoering van het nieuwe pensioenstelsel na de voorstellen in de Tweede Kamer om het nieuwe stelsel aan te passen.

Demissionair minister Carola Schouten (Pensioenen) waarschuwde woensdag dat voorstellen voor aanpassingen invloed hebben op instanties die zich voorbereiden op het nieuwe stelsel en onrust kunnen veroorzaken. De Pensioenfederatie en pensioenfonds ABP melden nu dat ze zich pas zorgen maken als die voorstellen worden aangenomen. "Maar het ziet er niet naar uit dat er iets verandert", zegt de woordvoerder van de Pensioenfederatie.

Pensioenfondsen zijn nu druk bezig met de uitvoering van de nieuwe pensioenwet, die vorig jaar werd aangenomen, en gaan daar volgens de organisaties gewoon mee door. Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, wil mensen echter laten stemmen over de invoering van het nieuwe stelsel. Ook wil die partij dat alleen nieuwe premies onder het nieuwe stelsel gaan vallen. Schouten heeft echter al laten weten de pensioenwet niet te wijzigen, maar een nieuw kabinet kan dit alsnog doen.

Ook de Pensioenfederatie en ABP, een van de grootste fondsen van Nederland, willen niet dat de wet nog verandert. ABP ziet het niet zitten om het oude en het nieuwe systeem naast elkaar te laten bestaan. "Dat vinden we onuitvoerbaar, want twee systemen in de lucht houden is ontzettend duur", zegt een woordvoerster van ABP. Volgens haar zou dat ook niet goed zijn voor deelnemers van pensioenfondsen.

Voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie is ook geen voorstander van twee verschillende stelsels tegelijk laten bestaan, omdat pensioenfondsen dan moeten beleggen met twee verschillende potten. "Fondsen willen die juist bij elkaar houden want dat levert het meeste rendement op. Dat is ook in het belang van deelnemers."

Het voorstel van NSC voor een referendum over de pensioenwet ziet Jaarsma ook niet zitten. "Het pensioen is een arbeidsvoorwaarde, net zoals salarisverhogingen. Daarover onderhandelen vakbonden en werkgevers en ga je ook geen referenda houden", zegt hij.

Pensioenfondsen moeten uiterlijk op 1 januari 2028 over zijn op het nieuwe stelsel. In het nieuwe stelsel is geen collectieve pot meer, maar krijgt iedereen een eigen pot. De pensioenen bewegen mee met de beleggingsresultaten van de fondsen op de beurs. In economisch goede tijden kunnen de pensioenen dan sneller omhoog en in slechtere tijden juist sneller omlaag.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen

265

Gerelateerde artikelen