Het wetsvoorstel spoedwet conditionele eindafrekening dividendbelasting van GroenLinks, ook wel de 'vertrekboete' genoemd, ligt opnieuw zwaar onder vuur. Na een negatief advies van de Raad van State en kritiek van onder meer de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs en VNO-NCW zijn er nu ook ernstige bezwaren geuit door wetenschappers.
Op uitnodiging van de vaste Kamercommissie van Financiën hebben de hoogleraren Dennis Weber en Peter Kavelaars onlangs hun visie gegeven op de technische kwaliteit van het wetsvoorstel. Beide specialisten winden er geen doekjes om en stellen dat het voorstel strijdig is met het EU-recht en het internationale belastingrecht, inconsistent is en bovendien onuitvoerbaar.
Voor de VVD is deze wetenschappelijke kritiek zelfs aanleiding om zich af te vragen of het verstandig is van de initiatiefnemer om zijn initiatiefwet door te zetten. De grootste fractie van de Tweede Kamer is niet tegen de aanpak van belastingontwijking maar ze maakt zich wel zorgen over de aantrekkingskracht van Nederland op (grotere) bedrijven. Ook de CDA-fractie is er niet zeker van of deze initiatiefwet het juiste middel is voor een evenwichtige belasting van multinationals en het tegengaan van belastingontwijking. Andere politieke partijen houden zich nog op de vlakte maar zetten vraagtekens bij onderdelen van het voorstel.
Wanneer het wetsvoorstel plenair wordt behandeld in de Tweede Kamer is nog niet bekend. Initiatiefnemer Bart Snels (GL) zal op verzoek van de fracties van VVD en CDA eerst de kritiek moeten weerleggen van de de Raad van State en van de twee hoogleraren.
De adviezen van Weber en Kavelaars heten respectievelijk 'Spoedwet conditionele eindafrekening dividendbelasting' - EU-rechtelijke aspecten en Wetsvoorstel spoedwet conditionele eindafrekening dividendbelasting en zijn op 10 december jl. besproken in de vaste Kamercommissie van Financiën.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws