Zelfstandigen moeten bij het afsluiten van contracten goede afspraken maken over annuleringen. Dat zeggen platforms voor zzp'ers Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en de Kunstenbond. Afgelopen weekend werd het programma The Voice of Holland van RTL voor onbepaalde tijd stilgelegd omdat er sprake zou zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Voor het programma werken tientallen mensen, onder wie veel zelfstandigen. Hoeveel het er precies zijn is onduidelijk, want RTL wilde niet op vragen reageren. Of zij nog worden betaald, hangt volgens de zelfstandigenplatforms af van hun contract. "Zelfstandig ondernemers maken eigen afspraken", zegt voorzitter Cristel van de Ven van VZN. "Mensen maken eigen keuzes maar we raden zzp'ers aan om zich te beschermen tegen onverwachte annuleringen." Volgens haar is het gebruikelijk dat opdrachtgevers opdrachten intrekken.

De Kunstenbond, die goed vertegenwoordigt is in de entertainmentindustrie, denkt dat veel zelfstandigen dat soort afspraken niet hebben gemaakt. "Er is veel meer aanbod dan vraag naar mensen waardoor een zzp'er nagenoeg geen positie heeft om eisen te stellen", zegt een woordvoerder, die erop wijst dat mensen in de creatievere beroepen vaak niet zo zakelijk zijn aangelegd. Daarbij is er bij het maken van afspraken met een grote opdrachtgever als RTL vaak niet veel keus voor de zelfstandigen. Als een programma als The Voice dan wordt geannuleerd, zijn werknemers afhankelijk van de welwillendheid van de werkgever.

Contracten kunnen mogelijk wel worden verschoven, als het programma later toch weer wordt gemaakt. Dat gebeurt volgens de Kunstenbond ook vaak en is voor opdrachtnemers ook een ramp. "Dat betekent ook geen inkomen, in ieder geval voor een tijd, terwijl vaste lasten wel doorlopen." Er zijn ook contracten waarbij opdrachtnemers de hele aanneemsom krijgen uitgekeerd als een programma wordt geschrapt.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht, Fiscaal ondernemingsrecht

12

Gerelateerde artikelen