Mr. M.H.C. Ruijschop - Kaptaal
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
G.P. Stanco - Ruim vijftien jaar kwijtschelding van successierechten met kunst; een evaluatie
Door middel van het overdragen van kunst is het in Nederland mogelijk om erfbelasting kwijt te laten schelden. De erfgenamen dienen een verzoek te doen om in aanmerking te komen voor de regeling. Vervolgens zal worden beoordeeld of de aangeboden kunstwerken in aanmerking komen voor de regeling. Niet elk voorwerp komt uiteraard zomaar voor deze bijzondere regeling in aanmerking. In het artikel wordt tevens een vergelijking gemaakt van de Nederlandse regeling en regelingen die bestaan in ons omringende landen. Er volgt naar aanleiding van de bevindingen een aantal aanbevelingen.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Mr. W.R. Kooiman - Naar een historisch-dynamische methode van belastingwetenschap
Pleidooi voor een historisch-dynamische onderzoeksmethode, om in de fiscale actualiteit tot constructieve oplossingen te komen. Deze methode slaat voor het begrip van het belastingrecht acht op zijn geschiedenis, geeft rekenschap van zijn dynamische karakter en grijpt daarom terug op de bronnen van het recht.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Mr. R.J.C. Segers - De huurwoning in de verhuurderheffing: check de WOZ-beschikking
In deze bijdrage wordt ingegaan op de huurwoning in de verhuurderheffing en welke relatie de WOZ-beschikking daarbij speelt. De WOZ-beschikking is van belang voor de definitie van de term huurwoning en is daarmee van belang voor het belastbare bedrag. Daarbij moet vastgesteld worden welke huurprijs voor deze huurwoning wordt gerekend.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Mr. L.J.A. Pieterse - Boekbespreking
Een boekbespreking van ‘De fiscus in het privaatrecht' van A.J. Tekstra. Verschenen bij Ars Aequi Libri in de reeks Cahiers, Nijmegen 2014, 107 p.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Falsifieerbare normen en omstandighedencatalogus voor vastgoedexploitanten
Het is niet zo evident wanneer een persoon fiscaal belegt, dan wel onderneemt in vastgoed. Is iemand die een vastgoedportefeuille van 10, 20 of 50 miljoen euro beheert, nu ondernemer of niet? In de huidige fiscale praktijk worden over deze problematiek — vanwege de enorme financiële belangen — volop verhitte discussies gevoerd. In de vakpers verschijnen steeds vaker casuïstisch getinte rechtspraak en daarop gebaseerde analyses. Maar scherpe contouren van oplossingsrichtingen en afwegingskaders voor de praktijk en de rechtspraak zijn nog niet te ontwaren. De jurisprudentie op dit terrein is zo casuïstisch dat daarin nauwelijks consistente lijnen te ontdekken vallen. Er wordt geen normatieve, voorspellende theorie ontwikkeld die falsifieerbaar is. Als een theorie niets voorspelt, kan ieder resultaat achteraf in overeenstemming met de theorie worden verklaard onder verwijzing naar de specifieke omstandigheden van het geval. Dat heeft gevolgen voor de rechts(on)gelijkheid en de rechts(on)zekerheid. Prof. dr. T.M. Berkhout en mr. dr. M.J. Hoogeveen formuleren normen die in de praktijk al dan niet gefalsifieerd kunnen en zullen worden. Hierdoor ontstaat naar verwachting meer duidelijkheid over de invulling van de norm, worden ‘subregels' gecreëerd en zal er meer duidelijkheid komen in de relevante feiten en omstandigheden. Zo kan de norm van geval tot geval worden aangescherpt, wordt de informatieve inhoud van het recht groter en wordt het ontstaan van falsifieerbare regels bevorderd.
De Interest Rate Swap in drie fiscale sferen
Met een Interest Rate Swap (IRS) zet een onderneming variabele rente om naar vaste rente en vice versa. In dit artikel komt de verwerking van een IRS onder de Wet IB 2001 aan de orde bij goed koopmanschap (box 1), bij de eigenwoningschuld (box 1) en bij box 3-bezittingen en schulden. De IRS kan een negatieve of positieve waarde krijgen; op welke wijze wordt deze waardemutatie in elk van de drie fiscale sferen verwerkt?