Op donderdag 21 mei verschijnt nummer 7098. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. dr. H.T.P.M. van den Hurk - De PVV en het Marokkanendebat
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Drs. N.M. Ligthart en mr. H.K. Nijkamp MSRE - De ongebruikelijke terbeschikkingstelling: ongebruikelijke wetgeving?

In de jurisprudentie is de ongebruikelijke terbeschikkingstelling regelmatig onderwerp van geschil. De invoering van de regeling voor de ongebruikelijke terbeschikkingstelling ging met de nodige kritiek gepaard en deze kritiek is tot op heden nog niet verstomd. De auteurs onderwerpen deze regeling aan een kritische beschouwing. Zij menen dat de wijze waarop aan de ongebruikelijkheidstoets in de beleidsmatige sfeer en jurisprudentie invulling is gegeven zijn doel voorbijschiet. De regeling heeft vooral een aanzuigende werking met betrekking tot vermogensbestanddelen met nagenoeg alleen een neerwaarts risico.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Wilma van Hoeflaken - Verslag van het VHMF-symposium Belastingdienst 2.015-2.017 ‘Dienst met Drive of Dienst op Drift?'

Verslag van het VHMF-symposium Belastingdienst 2.015-2.017 ‘Dienst met Drive of Dienst op Drift?', gehouden op 16 april 2015 in de Jaarbeurs te Utrecht.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Binnenkort in het Weekblad

De per element benadering onder het fiscale eenheidsregime nader bezien in het licht van de Finanzamt Linz en de Groupe Steria-zaak

Prof. dr. D.M. Weber verdedigt in dit artikel, onder meer op grond van de Finanzamt Linz en de Groupe Steria-zaak, dat een belastingplichtige op grond van de EU Verdragsvrijheden in zijn aangifte vennootschapsbelasting in grensoverschrijdende situaties een beroep kan doen op bepaalde voordelen die binnen een groep bij een belastingheffing als fiscale eenheid ex. Art 15 Vpb in een binnenlandse situatie benut kunnen worden (de zo genoemde ‘per element benadering'). Toepassing van de per element benadering kan verstrekkend zijn en roept onder andere de vraag op naar de EU-houdbaarheid van de houdsterverliesverrekeningsbeperking (art. 20, lid 4 Vpb), de uitsluiting van de deelnemingsvrijstelling voor niet-kwalificerende beleggingsdeelnemingen (art. 13, lid 9 t/m 15 Wet Vpb) en de deelnemingsrenteaftrekbeperking (art. 13l Vpb).

Overdracht van participaties in vastgoedfondsen. Valt er nog wat te melden?!

In dit artikel bespreken mr. J.B. Boon MSc MRE en mevrouw mr. Leyla Yildirim de meldingsplicht die geldt voor de overdrager van de economische eigendom van Nederlandse onroerende zaken, met name voor beleggers in vastgoedfondsen. De auteurs komen tot de conclusie dat de partij waarop de meldingsplicht rust de beheerder van het beleggingsfonds is, en niet de zittende beleggers van het fonds. Ook concluderen zij dat geen meldingsplicht bestaat indien door de verkrijger een belang van minder dan een derde wordt verkregen.

Aflevering: 7098 (21 mei 2015)

WFR: Weekblad previews

Producten: WFR-signaleringen

3