Drs. C. Overduin - Van VAR via BGL naar DBA = een slecht plan
Het wetsvoorstel Deregulering beoordeling arbeidsrelaties beoogt de VAR-systematiek te vervangen. De wetgever meent dat de VAR-systematiek niet te handhaven is en dat opdrachtgevers te weinig verantwoordelijkheid dragen. In eerste aanleg was de gedachte dat de VAR vervangen kon worden door een Beschikking geen loonheffingen, waarbij via een webmodule duiding van de arbeidsverhouding plaats zou gaan vinden. Dat systeem bleek niet haalbaar en is gewijzigd naar een systeem met modelovereenkomsten op basis van deregulering. Met deze wijziging vindt een verslechtering plaats die ook belemmerend zal werken voor de groei van de Nederlandse economie. Ook wordt in de politiek te gemakkelijk voorbijgegaan aan de draconisch grote gevolgen voor een opdrachtgever als een arbeidsverhouding achteraf toch als dienstbetrekking moet worden beschouwd. Hoge naheffingsaanslagen dreigen dan voor de opdrachtgever. Het is zaak dat de verschillen tussen arbeid in en buiten loondienst substantieel worden verkleind. Ook blijft wringen dat steeds onduidelijk is gebleven hoe groot het probleem van de schijnzelfstandigheid is en dus ook welk probleem dit wetsvoorstel nu eigenlijk oplost. Desondanks wordt doorgegaan op de ingeslagen weg. Terwijl het beter zou zijn om de VAR-systematiek te handhaven. Nu gaan vele goeden onder de kwaden lijden.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mevr. mr. J.W.E. Litjens en mevr. mr. M. Tydeman-Yousef - Teruggaaf van agio door de flex-BV aan haar dga
Grote oplettendheid is geboden bij de terugbetaling van kapitaal en agio door de flex-BV aan haar directeur-grootaandeelhouder (dga). Uit recente jurisprudentie van lagere rechters blijkt dat voor een onbelaste teruggaaf van het agio aan haar directeur-enig aandeelhouder de zeer legistische benadering van de Hoge Raad uit 2008 nog steeds leidend is. De auteurs belichten de civielrechtelijke aspecten en de fiscale gevolgen van de teruggaaf van agio voor de dga in de inkomsten- en dividendbelasting. Voor een onbelaste teruggaaf door de flex-BV moet worden voldaan aan bepaalde wettelijke criteria, waaronder het zogenoemde formele criterium, dat door de Hoge Raad zeer strikt wordt uitgelegd.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Drs. P.F. Janssen en mevr. mr. dr. R.M.P.G. Niessen-Cobben - Ketenaansprakelijkheid voor lonen: licht aan het einde van de tunnel?
De Wet aanpak schijnconstructies voert diverse maatregelen in waarmee is beoogd een einde te maken aan uitbuiting/onderbetaling van werknemers en de als gevolg daarvan aanwezige concurrentieverstoring. In dit artikel wordt ingegaan op de ketenaansprakelijkheid voor loonbetaling.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Promovendus aan het woord
Op vrijdag 4 december zal Axel Spiessens promoveren aan de Tilburg University op het proefschrift `Heffing aan de grens. Een vergelijkende studie naar de heffing van btw en van douanerechten vanwege overschrijding van de buitengrens van de Europese Unie'
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Voorzien en reserveren voor groot onderhoud niet vanzelfsprekend
In de zoektocht naar (stabiele) fiscale sturingsmogelijkheden komt in de huidige fiscale vastgoedpraktijk de voorziening groot onderhoud steeds vaker en nadrukkelijker in beeld. Met behulp van uitgebreide spreadsheet-calculaties en onderhoudskostenboekjes worden omvangrijke en fijnmazige onderhoudsvoorzieningen berekend voor tientallen jaren in de toekomst. Maar past dat nog wel binnen goedkoopmansgebruik? En hoe verhoudt zich dat tot fiscale fondsvorming middels de kostenegalisatiereserve? Op deze en soortgelijke vragen hebben de Hoge Raad en de wetgever nog geen antwoorden geformuleerd. In dit artikel bespreken prof. dr. T.M. Berkhout en dr.mr. J.M. van der Heijden RA deze problematiek aan de hand van de volgende twee kernvragen. Is een voorziening groot onderhoud bij vastgoedverhuur wel in overeenstemming met goedkoopmansgebruik? En mocht dat zo zijn, gelden daarvoor dan dezelfde voorwaarden die voor de vorming van een kostenegalisatiereserve gelden?
Dividend uit Duitsland
Op het moment dat er een dividend door een Duitse vennootschap wordt uitgekeerd is in beginsel in Duitsland dividendbelasting verschuldigd. Inhouding van dividendbelasting kan worden voorkomen, of kan worden verminderd door toepassing van de Moeder-dochterrichtlijn, respectievelijk een belastingverdrag. Vrijstelling, of de hoogte van de vermindering hangt onder meer af van wie de ontvangende (Nederlandse) partij is en of de Duitse ‘'anti-treaty en directive shopping''-bepaling (§ 50d Absatz 3 Einkommensteuergesetz) van toepassing is. Op 12 april 2012 hebben Nederland en Duitsland een nieuw Belastingverdrag ondertekend, dat op 1 januari 2016 in zal gaan. Het is opmerkelijk dat genoemde Duitse anti-misbruik bepaling in het Belastingverdrag een belangrijke rol speelt en een andere invulling heeft gekregen dan in de Duitse nationale wetgeving. In deze bijdrage gaat drs. F.J. Elsweier in op verschillende scenario's en fiscale gevolgen van een uit Duitsland verkregen dividend. De (praktische) werking van de Duitse anti-misbruik bepaling wordt kort toegelicht en vervolgens worden de fiscale gevolgen van een dividenduitkering van een Duitse vennootschap aan een BV en aan een open CV onder toepassing van het Belastingverdrag en de Moeder-dochterrichtlijn besproken.