Prof. dr. P. Kavelaars - Meer of minder….?
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Prof. dr. T.M. Berkhout en dr. mr. J.M. van der Heijden RA - Voorzien en reserveren voor groot onderhoud niet vanzelfsprekend
In de zoektocht naar (stabiele) fiscale sturingsmogelijkheden komt in de huidige fiscale vastgoedpraktijk de voorziening groot onderhoud steeds vaker en nadrukkelijker in beeld. Met behulp van uitgebreide spreadsheet-calculaties en onderhoudskostenboekjes worden omvangrijke en fijnmazige onderhoudsvoorzieningen berekend voor tientallen jaren in de toekomst. Maar past dat nog wel binnen goed koopmansgebruik? En hoe verhoudt zich dat tot fiscale fondsvorming middels de kostenegalisatiereserve? Op deze en soortgelijke vragen hebben de Hoge Raad en de wetgever nog geen antwoorden geformuleerd. In dit artikel bespreken de auteurs deze problematiek aan de hand van de volgende twee kernvragen. Is een voorziening groot onderhoud bij vastgoedverhuur wel in overeenstemming met goed koopmansgebruik? En mocht dat zo zijn, gelden daarvoor dan dezelfde voorwaarden die voor de vorming van een kostenegalisatiereserve gelden?
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Drs. F.J. Elsweier - Dividend uit Duitsland
Op het moment dat er een dividend door een Duitse vennootschap wordt uitgekeerd, is in beginsel in Duitsland dividendbelasting verschuldigd. Inhouding van dividendbelasting kan worden voorkomen, of kan worden verminderd door toepassing van de Moeder-dochterrichtlijn, respectievelijk een belastingverdrag. Vrijstelling, of de hoogte van de vermindering hangt onder meer af van wie de ontvangende (Nederlandse) partij is en of de Duitse "anti-treaty en directive shopping"-bepaling (§ 50d Absatz 3 Einkommensteuergesetz) van toepassing is. Op 12 april 2012 hebben Nederland en Duitsland een nieuw Belastingverdrag ondertekend, dat op 1 januari 2016 is ingegaan. Het is opmerkelijk dat genoemde Duitse antimisbruikbepaling in het Belastingverdrag een belangrijke rol speelt en een andere invulling heeft gekregen dan in de Duitse nationale wetgeving. In deze bijdrage wordt ingegaan op verschillende scenario's en fiscale gevolgen van een uit Duitsland verkregen dividend. De (praktische) werking van de Duitse antimisbruikbepaling wordt kort toegelicht en vervolgens worden de fiscale gevolgen van een dividenduitkering van een Duitse vennootschap aan een BV en aan een open CV onder toepassing van het Belastingverdrag en de Moeder-dochterrichtlijn besproken.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mevr. mr. J.J.G.M. van Nunen en mevr. mr. H.A.S. Dragtenstein - De belastingkamer van de Hoge Raad: Verleden, heden en toekomst
Verslag van de algemene ledenvergadering van de vereniging voor Belastingwetenschap, gehouden op 11 november 2015, te Den Haag.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
De moeizame symbiose tussen lucratief belang en aanmerkelijk belang bij emigratie en overlijden
In deze bijdrage zal R.P.C. Cornelisse nader ingaan op de verhouding tussen belastbaar resultaat uit overige werkzaamheden en belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang in het geval sprake is van een door een belastingplichtige middellijk gehouden lucratief belang. In het bijzonder zal daarbij ingegaan worden op de gevolgen die optreden indien de houder van een lucratief belang emigreert dan wel (al dan niet na emigratie) overlijdt. In het kader van deze bijdrage zal met betrekking tot de situaties van emigratie en overlijden uitgegaan worden van de wetgeving na inwerkingtreding van de bepalingen (opgenomen in het voorstel van Wet "Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2016)) die wijziging aanbrengen in het huidige AB-regime. Deze bijdrage is als volgt opgebouwd. In het eerste onderdeel zal in algemene zin ingegaan worden op de verhouding tussen belastbaar resultaat uit overige werkzaamheden en belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang bij een lucratief belang. In het tweede onderdeel zal het geval van emigratie worden besproken. In het derde onderdeel zal worden stilgestaan bij het overlijden van een belastingplichtige die middellijk een lucratief belang houdt. Ten slotte zal afgesloten met een conclusie.
Recente ontwikkelingen rondom de informatiebeschikking
In dit artikel gaat mr. A.J. Luimes in op de informatiebeschikking van art. 52a AWR. Dit artikel geeft niet alleen een weergave van de wettelijke regeling, maar besteed vooral veel aandacht aan een aantal recent door de Hoge Raad gewezen arresten. Tevens staat dit artikel stil bij een aantal vragen die in de jurisprudentie nog niet (door de Hoge Raad) zijn beantwoord.